| |     latinica | english  
Насловна
РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У РЕПУБЛИКУ АНГОЛУ У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Р.Србије могу да уђу на територију Р.Анголе уколико поседују визу или регулисани боравак. По доласку, смештају се у обавезни државни карантин у трајању од 14 дана. Овај период може бити скраћен на седам дана уколико лице о свом трошку уради тест у овлашћеној лабораторији.
Горе наведено важи и за све остале стране држављане.ПОНОВО ОТПОЧЕТ ПРИЈЕМ ЗАХТЕВА ЗА ВИЗЕ

Амбасада Р. Србије у Луанди је поново отпочела са пријемом визних захтева. Визни захтеви ће се предавати искључиво уз претходно заказан термин путем е-маила Амбасаде serbiaemb@netcabo.co.ao. 

Приликом доласка на термин у Амбасади, обавезно је коришћење маски и поштовање друштвеног размака.

 УКИНУТА ЗАБРАНА УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

Обавештавамо да је Влада Републике Србије (21.05.2020. године) донела Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију, као и Одлуку о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID – 19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу.


Поменутим одлукама, које су на снагу ступиле данас (22.05.2020. године), отворени су сви гранични прелази Републике Србије и функционишу у уобичајеном режиму за све категорије домаћих и страних држављана.


Такође, укинуте су епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана. Уместо ранијих мера (кућна изолација и обавеза поседовања негативног PCR теста), путницима ће приликом пасошке контроле бити уручено писмено обавештење – здравствено упозорење о мерама којих се треба придржавати ради спречавања даљег ширења заразне болести COVID-19.

 ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ: ЛАЖНИ САЈТ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ГЛАСАЧА У ИНОСТРАНСТВУ

 

Преносимо саопштење Министарства дрзавне управе и локалне самоуправе:

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.

 Поновљени конкурси Министарства спољних послова, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

 

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписала је конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, који су отворени од 18. маја 2020. године до 1. јуна 2020. године. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања доступне су на линку:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 РЕЖИМ УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Одлуком о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију („Службени гласник РС“, бр. 37/20 од 19. марта 2020. године), која је донета у циљу спречавања ширења заразне болести COVID-19 затворени су сви гранични прелази за улазак путника у Републику Србију. Изузетно, у складу са националним интересима и из хуманитарних разлога, улазак преко граничних прелаза у Републику Србију може се привремено омогућити на основу претходно издатог одобрења надлежног органа државне управе Р. Србије.

ПРОЦЕДУРА ПОДНОШЕЊА ЗАХТЕВА ЗА ОДОБРЕЊЕ УЛАСКА:

Захтев за одобрење уласка у Р. Србију држављани Р. Србије из Луанде, Габона и Екваторијалне Гвинеје треба да поднесу Амбасади Р. Србије у Луанди, на e-mail: serbiaemb@netcabo.co.ao, најмање пет радних дана пре планираног путовања.

Захтев треба да садржи следеће податке:

1. Име и презиме
2. ЈМБГ
3. Број важећег пасоша Р. Србије и копија пасоша у прилогу (ко нема важећи пасош треба да се обрати Амбасади за издавање путног листа)
4. Адреса у Србији (град, улица и број)
5. Начин путовања – копија авио карте и назначен број резервације и e-mail са ког је купљена авио карта или регистарске ознаке возила, уз навођење тачног итинерера путовања, укључујући и места преласка граница држава у транзиту
6. Разлоге хитности путовања
7. Контакт телефон и e-mail

У поступак ће бити узети само комплетни захтеви.

ЕПИДЕМИОЛОШКЕ МЕРЕ

1. Држављани Р. Србије који поседују горе наведено одобрење могу ући у Републику Србију без одређивања мера стављања под здравствени надзор (изолација у кућним условима) ако поседују негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата, издат од стране референтне лабораторије земље из које долазе или улазе у Републику Србију.

Деца до 12 година не морају имати тест на присуство вируса SARS-CoV-2, ако родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета поседују негативан тест.

2. Држављани Р. Србије који приликом уласка немају тест, при чему не показују симптоме заразне болести COVID-19, биће стављени под санитарни надзор (изолација у кућним условима 14 дана);

3. Држављани Р. Србије и страни држављани са регулисаним боравком у Р. Србији који уђу у Р. Србију без теста и одреди им се мера здравственог надзора, имају могућност да им се наведена мера укине уколико у периоду трајања мере добију негативан ПЦР тест, издат од стране референтне лабораторије у Р. Србији, на лични захтев и о сопственом трошку.

4. Држављани Р. Србије код којих се уочавају симптоми заразне болести COVID-19, одмах се упућују у одговарајућу здравствену установу и према њима се поступа у складу с протоколом, што су дужни да прихвате.

ИЗЛАЗАК ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ:

Гранични прелази за излазак путника из земље никада нису били ни затварани, те, са становишта органа Републике Србије, не постоје никакве сметње и посебне формалности приликом напуштања територије Републике Србије (осим уобичајене контроле докумената). С друге стране, улазак лица са територије Р. Србије на територије суседних држава зависи (и) од режима поменутих држава, односно отворености њихових граница за улазак путника.

 ИЗБОРИ 2020: НАСТАВАК ИЗБОРНИХ РАДЊИ

 

Председник Републике Србије је 10. маја 2020. године донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике ("Службени гласник РС", број 68/20), којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020. године.

У складу са Решењем Републичке изборне комисије, као органом који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донетим 11. маја 2020. године, дипломатско-конзуларна представништва настављају са изборним радњама, односно са пријемом захтева држављана Републике Србије за гласање у иностранству. Захтеви ће се примати до поноћи 30. маја 2020.године (локално време у Р. Србији).

Држављани Републике Србије који су заинтересовани да своје бирачко право искористе у иностранству је потребно да се пријаве надлежном дипломатско-конзуларном представништву.

 ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ УСТАНОВА КУЛТУРЕ НА СТРАНИМ ЈЕЗИЦИМА

Имајући у виду мере Владе Републике Србије уведене са циљем што безбеднијег превазилажења друштвене ситуације настале због епидемије COVID-19, а у циљу олакшавања приступа дигиталним садржајима становницима Републике Србије, и посебно, корисницима из других земаља, Министарство културе и информисања представља дигиталне садржаје националних установа културе, доступне на страним језицима. Табелу са садржајима у дигиталном облику (виртуелне туре, дигитални аудио и видео материјал, фотографије, текстве, 3Д скениране објекте и др) можете наћи овде

(http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/digital-contents----serbian-cultural-institutions-2020)

Српски филмови:

1. Поред мене (2015, Стеван Филиповић, драма, 110 мин)
http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=1314
Link: http://www.youtube.com/watch?v=hpKAFB9QUZc

2. Шишање (2010, Стеван Филиповић, драма, 98 мин)
http://fcs.rs/en/films/film-database?page=film&id=169
Link: http://www.youtube.com/watch?v=tsH6IRftCEI

3. Шејтанов ратник (2006, Стеван Филиповић, фантастична комедија, 94 мин)
http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=152
Link: http://www.youtube.com/watch?v=IgxT0TmisxE

 КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНАСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

 

Обавештавамо да се поништавају конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре, као и да ће се нови расписати по престанку ванредног стања у Републици Србији.

 ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ

У намери да становништву у Р. Србији и иностранству олакша приступ садржајима из културе, имајући пре свега у виду спреченост обављања програмских активности установа културе, Министарствo културе и информисања упутило је препоруку установама културе да се грађанима омогући максимална доступност дигиталних садржаја из области културе.

Мера је донета у циљу што безболнијег превазилажења друштвене ситуације настале због епидемије коронавируса и првенствено је намењена онима који су у било којој врсти изолације и грађанима који поштују меру останка код куће.

На веб страници Министарства културе и информисања можете пронаћи списак дигиталних садржаја у области културе које нуде установе културе Републике Србије:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje-

као и приступом на веб сајт Дигитална солидарност:

https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/

Министарство културе и информисања је установило Претраживач културног наслеђа, који обезбеђује доступност информација о културном наслеђу Републике Србије  које се чува у библиотекама, архивима, музејима, галеријама, заводима за заштиту споменика и другим субјектима у култури. Циљ Претраживача је подстицање учења и јачања свести и значаја културног наслеђа. Претраживач је доступан на српском и енглеском језику и приступа му се преко линка:

https://kultura.rs/


На приложеним веб странама биће ускоро доступни и додатни садржаји.

 ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ЧИТАВЕ СРБИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је 15. марта да је због ситуације са коронавирусом донета одлука о проглашењу ванредног стања на територији целе Републике Србије.


Председник Вучић је на конференцији за новинаре у Палати Србија рекао да је оваква одлука донета након састанка Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19 и Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести COVID-19 по привреду, којем је председавао.


Ванредно стање ступило је на снагу одмах, након објаве у „Службеном гласнику“, а уследила је седница Владе на којој је донетеа уредба о мерама које ће се примењивати за време ванредног стања.


У складу са тим, границе Републике Србије затворене су за све стране држављане, са изузетком дипломата акредитованих у Србији и странаца с боравишном дозволом или сталним настањењем у Србији. Грађани Републике Србије, као и акредитоване дипломате и страни држављани који имају боравиште у Републици Србији, а који улазе у Републику Србију, у обавези су да буду у самоизолацији од најмање 14 дана, под кривичном одговорношћу. Ова мера ће бити стриктно контролисана и њено кршење биће најстроже санкционисано. Грађанима ће при уласку у земљу бити уручено законски обавезујуће решење. Затворска казна за кршење ове одредбе је до три године затвора. Ово је веома важно како би се смањило кретање грађана, што је један од главних разлога за увођење ванредног стања у циљу спречавања ширења вируса COVID-19.

Када је реч о грађанима Републике Србије и страним држављанима који имају боравиште у Републици Србији, а који долазе из Швајцарске Конфедерације, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Франсцуске републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке одређује се изолација у трајању од 28 дана. Двојни држављани у Републику Србију могу да ућу само уколико презентују пасош Републике Србије, а не земље која се налази на листи земаља за које важи забрана (Аустрија, Швајцарска, Немачка…).

Поменута забрана не примењује се на:

1) Посаде (возач и сувозач) теретних моторних возила (камиони, шлепери…) приликом обављања међународног превоза терета у друмском саобраћају. Међународни транзит теретних возила ограничава се на период не дужи од 12 часова  од момента уласка на територију Републике Србије;

2) Посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Р.Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р. Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходне пловибе од момента уласка на територију Р.Србије у случају низводне пловибе;

3) Возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;

4) Посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Р. Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Р. Србије;

5) Лица која су добила сагласност за улазак у Р. Србију од Радног тела Владе који чине припадници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих полова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре;

6) Хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путем.
 Прекидање радњи у спровођењу избора

 

У складу са чл. 5 Уредбе о мерама за време ванредног стања, коју је донела Влада Р. Србије, прекидају се све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике, расписаним за 26. aприл 2020. године.

Републичка изборна комисија, као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донела је решење о прекиду изборних радњи, за време док траје ванредно стање, с тим да ће се изборни процес наставити у складу са одлуком о престанку ванредног стања.

 Прекид издавања виза због ванредног стања

 

Обавештавамо да, због увођења ванредног стања на територији Р. Србије, Амбасада не врши пријем захтева за визе странаца који намеравају да улазе на територију РС.

 КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ

 ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

Председник Републике Србије господин Александар Вучић, сходно члану 109. става 6. Устава Републике Србије донео је  4. марта 2020.године одлуку о расписивању избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије. Избори ће се одржати у недељу, 26. априла 2020. године.


Обавештавамо да сви пунолетни грађани, држављани Републике Србије, који се налазе у Републици Анголи, а који желе да гласају, могу то да учине само уколико се до суботе, 4. априла 2020. године пријаве за гласање у иностранству и то Амбасади РС у Луанди у којoj намеравају да гласају или општинској, односно градској управи по месту пребивалишта у земљи.


Неопходно је попунити Захтев за упис у бирачки списак података, да ће бирач гласати у иностранству, без обзира да ли су грађани – бирачи раније гласали у иностранству.


На изборима могу да гласају сви пунолетни држављани Републике Србије. Да би се то право остварило држављани Републике Србије могу на основу Јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ) електронским путем проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак, преко сајта Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије (МДУЛС), односно преко следећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs

Уколико је лице уписано у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда се Aмбасади РС у Луанди подноси само Захтев за упис у бирачки списак податка у иностранству:  

http://www.luanda.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_za_upis_u_biracki_spisak_podatka_da_ce_birac_glasati_u_inostranstvu.doc

Уколико лице није уписано у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда подноси два захтева:

http://www.luanda.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_za_upis_u_biracki_spisak.doc

http://www.luanda.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_za_upis_u_biracki_spisak_podatka_da_ce_birac_glasati_u_inostranstvu.doc

Попуњен и потписан захтев, уз копију важећег личног документа Републике Србије (пасоша, личне карте или возачке дозволе са уписаним ЈМБГ) може се поднети лично у Амбасади Републике Србије у Луанди, сваког радног дана од 09:00-15:30 часова, или доставити путем e-maila: serbiaemb@netcabo.co.ao.

 Обавештење за бираче са боравиштем у иностранству о остваривању бирачког права на изборима за народне послнике Народне скупштине

 

На основу члана 16. став 2. Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 104/09 и 99/11) и тачке 8. Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 15/12 и 88/18), Министарство државне управе и локалне самоуправе


ОБАВЕШТАВА


БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ


Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (4. април 2020. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.


Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.


Надлежна општинска, односно градска управа решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставља дипломатско-конзуларнмо представништву које је проследило захтев, ради обавештавања бирача.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/

 Пријем поводом Дана државности Републике Србије

 

Амбасадор Драган Марковић приредио је пријем поводом Дана државности Републике Србије коме су присуствовали државни секретар Министарства иностраних послова и председница Одбора за спољну политику и међународну сарадњу Националне скупштине, државни секретар Министарства националне одбране и копредседавајући Заједничког комитета за сарадњу Р.Србије и Р.Анголе у области одбране и шеф Националног бироа Интерпола, који је и члан Извршног комитета ове међународне организације.

На пријему су такође били присутни чланови дипломатског кора, представници анголских пословних асоцијација, бивши анголски студенти у нашој земљи и представници српских компанија и угледни грађани Р.Србије који раде и бораве у Анголи.

 КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКAТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

 

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписала је конкурсе за суфинансирање пројекaта који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.


Конкурси ће бити отворени у периоду од 20. јануара до 10. фебруара 2020. године.


Све информације  о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 Народна банка Републике Србије објавила Финансијски водич за повратнике

 

Народна банка Републике Србије је израдила Финансијски водич за повратнике којим настоји да унапреди информисаност наших грађана који желе да се врате у Р.Србију, са аспекта девизних прописа и уз настојање да се створе услови за њихов лакши повратак и бржу интеграцију, као и располагање њиховим новцем. Циљ ових активности је да се на једном месту пруже све информације у вези са већином питања из области девизног пословања које су значајне за повратак наших грађана из иностранства, у складу са законом о девизном пословању. Финансијском водичу се може приступити путем сајта Народне банке Србије путем следећег линка:


https://www.nbs.rs/internet/english/20/dev/finansijski_vodic_za_povratnike_e.pdf

http://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf

 УКИДАЊЕ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ Р. ЈЕРМЕНИЈЕ

 

Одлука о укидању виза за држављане Р. Јерменије, носиоце обичних пасоша, ступа на снагу од 2. новембра 2019.г. Од тог датума држављани Р. Јерменије, носиоци обичних пасоша, моћи ће да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије најдуже 90 дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од 180 дана.

 Сусрет амбасадора Драгана Марковића са председником Националне скупштине Анголе Фернандом да Пиедаде душ Сантушем

 

Амбасадор Драган Марковић срео се са председником Националне скупштине Анголе Фернандом да Пиедаде душ Сантушем (6.8.2019.) и уручио позив председнице Народне скупштине Р.Србије Маје Гојковић за 141. Скупштину Интерпарламентарне уније у Београду (13-17.10. о.г.) на којој се очекује учешће више од сто делегација националних парламената.


У разговору током сусрета, односи Р.Србије и Р.Анголе оцењени су као веома добри и истакнут је интерес за јачање парламентарне сарадње, која представља важан елемент укупне сарадње две пријатељске земље.

 Кандидатура Републике Србије за реизбор у Извршни савет UNESCO

 

У прилогу можете преузети брошуру о кандидатури Републике Србије за реизбор у Извршни савет UNESCO.

 

http://ojdinfo.msp.rs/wp-content/uploads/2019/07/REPUBLIC-OF-SERBIA-CANDIDATE-FOR-THE-UNESCO-EXECUTIVE-BOARD-2019-2023.pdf

 Одлуке о суфинансирању пројеката

 

Обавештавамо да су у МСП 19. јуна о.г. донете Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у Региону. Одлуке можете преузети на следећим линковима:


http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf


http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019.pdf

 КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКAТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

 

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписала је конкурсе за суфинансирање пројекaта који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Конкурси ће бити отворени у периоду од 13. марта 2019. године до 01. априла 2019. године.

Све информације  о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/.

 Пријем поводом Дана државности Републике Србије

 

Поводом Дана државности Републике Србије, амбасадор Драган Марковић приредио је пријем коме су присуствовали високи представници анголских државних органа, дипломатски кор, анголски пословни људи и представници њихових асоцијација, представници медија, бивши анголски студенти у нашој земљи, представници српских компанија и наши угледни грађани који раде и бораве у Анголи. 

 Одлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Федерације С.Китс и Невис и Републике Палау

 

Влада Републике Србије, на седници одржаној 18. јануара 2019. године, донела je Одлуку о укидању виза за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау, носиоце свих врста пасоша, према којој држављани ових држава могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 90 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од 180 дана, уколико не постоје сметње из члана 15. Закона о странцима. Одлука је објављена у „Службеном гласнику РС број 3/2019 од 18. јануара 2019. године и ступа на снагу 25. јануара 2019. године.

 УПИС У МКР У Р.СРБИЈИ ЛИЦА КОЈИМА СУ ИЗВОДИ ИЗ МКР ИЗДАТИ ОД СТРАНЕ БИВШИХ ЈУГОСЛОВЕНСКИХ РЕПУБЛИКА

 

Обавештавају се грађани Републике Србије који су рођени на територији бивших југословенских република, а који до сада нису покренули поступак за упис у матичне књиге Р.Србије, да је потребно да регулишу обавезу уписа у МКР у Р.Србији. Уколико то не учине у догледно време, ови грађани неће бити у могућности да прибаве нове путне исправе пошто се приликом подношења захтева за ПИ неће прихватати изводи из матичне књиге рођених које су издали органи из бивших југословенских република.

 УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ АНТИГВА И БАРБУДА, ГРЕНАДА, КОМОНВЕЛТ ДОМИНИКА И ТРИНИДАД И ТОБАГО

 

Влада Републике Србије, на седници одржаној 25. октобра 2018. године, донела је Одлуку о укидању виза за држављане Антигва и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика и Тринидад и Тобаго, носиоци свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до деведесет (90) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од сто осамдесет (180) дана, уколико не постоје сметње из чл. 15. Закона о странцима.

Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије" бр. 81/2018 од 26. октобра 2018. године, а ступила је на снагу даном објављивања за држављане Антигва и Барбуда, Гренада и Комонвелт Доминика. За држављане Тринидад и Тобаго Одлука је ступила на снагу 03. новембра 2018. године.

Држављани наведених држава, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од 90 дана, или да се школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Р. Србије.

 Захвалност Анголи на принципијелној позицији и подршци територијалном интегритету Републике Србије

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, током посете Луанди (15/16.10.2018.), имао je веома садржајан разговор са анголским колегом Мануелом Домингош Аугуштом.

У пријатељском разговору министри су разменили мишљења о текућим спољнополитичким активностима и процесима у Африци, Европи и шире.

Саговорници су се подсетили и на изузетно пријатељске билатералне односе између Београда и Луанде који датирају још из периода борбе народа Анголе за ослобођење од колонијалних власти.

Два министра су оценила да је потенцијал за развој привредних капацитета изузетно повољан за успешан наступ српске привреде јер је фокус развоја Анголе пољопривреда и пратеће индустрије.

Министар Дачић изразио је захвалност министру спољних послова Анголе за принципијелну позицију Анголе у подршци територијалном интегритету Републике Србије и принципима међународног права и позвао је анголског колегу да у најскорије време званично посети Србију.

 Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

 

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 08. октобра 2018. године, донела Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша. Одлука је објављена у „Службеном гласнику РС", број 75/18 од 09. 10. 2018. године и ступа на снагу 17. 10. 2018. године.

Од тог датума, држављанима ИР Иран, носиоцима обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије, виза је потребна.
 

 Четврто заседање Заједничког комитета за сарадњу у области одбране

Четврто заседање Заједничког комитета за сарадњу у области одбране између Р.Србије и Р.Анголе одржано је у Луанди од 11. до 13. јуна 2018. године. Српску делегацију је предводио Александар Живковић, државни секретар Министарства одбране, а анголску Алфонсо К.Нето, државни секретар Министарства националне одбране за материјалне ресурсе и инфраструктуру. У саставу српске делегације били су и представници предузећа „Планум“, „Југоимпорт-СДПР“, „Нелт“ и „Јомил“.


Током пленарног заседања и састанака поткомитета за војноекономску, војнообразовну и војномедицинску сарадњу, две стране су дефинисале конкретне предлоге и мере које треба предузети у циљу даљег унапређења сарадње у области одбране у наредној 2019. години.


Шефа српске делегације државног секретара А.Живковића примили су одвојено министар националне одбране Салвиано де Жесус Секеира „Кианда“ и начелник Генералштаба Анголских оружаних снага генерал армије Ежидио де Соуза Сантуш.

 УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ БУРУНДИ

 

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 24. маја 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије", бр. 39/2018 од 25. маја 2018. године и ступа на снагу 2. јуна 2018. године.

 УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ АЗЕРБЕЈЏАН, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША

 

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 24. маја 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до деведесет (90) дана у периоду од стоосамдесет (180) дана, од датума уласка у Републику Србију, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије", бр.39/2018 од 25. маја 2018. године и ступа на снагу 2. јуна 2018. године.

 ВЛАДА СЕНТ ВИНСЕНТА И ГРЕНАДИНА УКИНУЛА ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

Влада Сент Винсента и Гренадина је донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша, за улазак и боравак на територији Ст. Винсента и Гренадина, до 30 дана, у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 21. фебруара 2018. године.

 ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ КОЛУМБИЈЕ УКИНУЛА ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

Влада Републике Колумбије је донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша, за улазак и боравак на територији Републике Колумбије, до 90 дана, уз могућност продужетка додатних 90 дана, у периоду од 180 дана у једној календарској  години. Одлука је ступила на снагу 14. фебруара 2018. године.

 УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ ГРУЗИЈЕ, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША

 

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 08. марта 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије", бр. 18/2018 од 09. марта 2018. године и ступила је на снагу 09. марта 2018. године.

 Конкурс за суфинансирање пројеката организација из дијаспоре

 

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 12. до 30. марта 2018. године.


Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета, као и унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.


Информације, услови и начин реализације Конкурса, доступни су на сајту:   http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore

 

 Ступио је на снагу споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша

 

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, који је потписан у Београду, 10. новембра 2016. године, ступио је на снагу 17. јануара 2018. године.

На основу овог споразума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, могу да улазе, транзитирају и бораве на територији државе друге стране, у периоду до деведесет (90) дана од датума уласка."
 

 Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша

 

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 28. децембра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије ", бр.119/2017 од 29. децембра 2017. године и ступа на снагу 05.01.2018. године.

 Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша

 

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 08. децембра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије ", бр. 111/2017 од 11. 12. 2017. године и ступа на снагу 19. 12. 2017. године.

 ОДЛУКА ИСЛАМСКЕ РЕПУБЛИКЕ ИРАН О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША

 

Влада Исламске Републике Иран је донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце обичних пасоша, за улазак и боравак на територији Исламске Републике Иран, најдуже до 30 дана у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 1. новембра 2017. године.

 

 Одлука о укидању виза за држављане Р. Индонезије, носиоце обичних пасоша

 

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 6. октобра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индонезије, носиоце обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11.

Закона о странцима.  Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије ", бр. 090/2017 од  06. 10. 2017. године и ступа на снагу 14. 10. 2017. године.
 

 Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша

 

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, који је потписан у Џакарти, 27. априла 2016. године, ступа на снагу 02. септембра 2017. године.

На основу овог споразума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, могу да улазе, транзитирају и бораве на територији државе друге стране, у периоду до 30 дана од датума уласка.
 

 Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша

 

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, који је потписан у Београду, 4. децембра 2015. године, ступа на снагу 08. септембра 2017. године.

На основу овог споразума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, могу да улазе, транзитирају и бораве на територији државе друге стране, у периоду до 90 дана од датума уласка.
 

 Одлука о укидању виза за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

 

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 22. августа 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. 

Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије ", бр. 79/2017 од  25. 08. 2017. године и ступа на снагу 02. 09. 2017. године.

 

 Одлука о укидању виза за држављане Р. Индије, носиоце обичних пасоша

 

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 22. августа 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима.  

 

 Обележавање Дана сећања на прогнане и страдале Србe 90-их


Дан сећања на прогнане и страдале Србе 90-их обележен је 5. августа 2017. у Амбасади, а присуствовали су пословни људи и запослени у српским фирмама у Луанди, наш спортски тренер и грађани Р.Србије на сталном боравку у Р.Анголи.

 

 Ступање на снагу Споразума између Владе Р. Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша

 

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша ступио је на снагу 13. јула 2017. године. Од овог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији друге државе без виза, у трајању до 90 дана од датума уласка.

 

 Одлука о укидању виза за држављане Републике Перу, за носиоце обичних пасоша

 

У суботу, 20. маја 2017. године, ступила је на снагу Одлука о укидању виза за држављане Републике Перу, за носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци од датума уласка у Р. Србију.

Одлука је донета на седници Владе Р. Србије, одржаној 11. маја 2017. године.

 

 МЕЂУНАРОДНИ ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ З.ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНТСКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ

 

Обавештавамо вас да је Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавио Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен- обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сећања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.

Зоран Ђинђић је један од оснивача Демократске странке у којој је у септембру 1990. године изабран за председника Извршног одбора, а у јануару 1994. за председника те странке. Био је виши научни сарадник у Центру за филозофију и друштвену теорију у Београду, посланик у сва три вишестраначка сазива Народне скупштине Републике Србије и Већу република Скупштине СРЈ.

За градоначелника Београда изабран је 21. фебруара 1997, испред коалиције "Заједно" која је на локалним изборима 1996. однела победу у више градова у Србији. У јуну 2000. године Ђинђић је преузео функцију координатора у Савезу за промене, а потом постао и шеф Централног изборног штаба и координатор промотивне кампање ДОС-а за изборе који су одржани 24. септембра 2000. На тим изборима Ђинђић је изабран за посланика у Већу република Скупштине СРЈ. За премијера Србије изабран је 25. јануара 2001. након победе ДОС-а на републичким парламентарним изборима у децембру 2000. године.

Др Зоран Ђинђић је убијен 12. марта 2003. испред зграде Владе Републике Србије, зато што је покушао да Србију ослободи прошлости и одведе је у будућност. Ђинђић је иза себе оставио супругу Ружицу, кћерку Јовану и сина Луку.ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА БЕОГРАДА
Секретаријат за културу
Београд, Трг републике 3
расписује


ЈАВНИ МЕЂУНАРОДНИ ОТВОРЕНИ ДВОСТЕПЕНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНТСКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ


Расписивач конкурса:

Град Београд - Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу.

Задатак конкурса:

Циљ конкурса је добијање најквалитетнијег идејно-програмског решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сећања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.

Простор у коме треба осмислити спомен-обележје чини део реконструисаног Студентског трга који постаје пешачка зона, а према пројекту архитекте Бориса Подреке.

Очекује се да то буде у језику савремене визуелне уметности.

Тип конкурса:

По врсти, конкурс је јавни.

Према учесницима, конкурс је отворени.

По облику, конкурс је двостепени.

Према начину и предаји рада, конкурс је анонимни.

Језик конкурса је за домаће учеснике српски, а за иностране учеснике енглески.

Подлоге:

Конкурсни материјал учесници конкурса могу преузети без надокнаде на веб-порталу Града Београда (http://www.beograd.rs) и Друштва архитеката Београда (http://www.dab.rs) од 30. марта 2017. године

Рокови:

Крајњи рок за предају радова у првом степену конкурса је 15. јун 2017. године до 15 часова, без обзира на начин предаје рада (непосредно или поштом).

Рок завршетка рада жирија и објављивање резултата првог степена конкурса је 30. јун 2017. године. Крајњи рок за предају радова у другом степену конкурса је 28. септембар 2017. године до 15 часова, без обзира на начин предаје рада (непосредно или поштом).

Рок завршетка рада жирија и објављивање резултата другог степена конкурса је 16. октобар 2017. године.

Наградни фонд:

Уколико до утврђеног рока пристигне најмање 10 радова који одговарају пропозицијама конкурса за други степен, биће одабрано 6 (шест) радова.

Награде у укупном износу нето наградног фонда од 19.000 евра биће додељене према следећој расподели:

- прва награда 8.000 евра.
- друга награда 5.000 евра,
- трећа награда 3.000 евра,
и три једнако вредна откупа од по 1.000 евра.

Исплате награда откупа за радове чији аутори имају пребивалиште натериторији Републике Србије исплаћују се у динарској противвредности.

Првонаграђени рад биће одабран за реализацију.

Жири конкурса:

- професор Борис Подрека, архитекта,
- академик Душан Оташевић, сликар,
- академик Владимир Величковић, сликар,
- професор Чедомир Васић, сликар и
- Милутин Фолић, архитекта, главни урбаниста града Београда.

 

 

 ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ

РАСПИСАНИ ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ – ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

 

Обавештавамо да ће се избори за председника Републике Србије одржати 2. априла 2017. године.


Тим поводом, обавештавају се бирачи - држављани Републике Србије који имају боравиште у  Републици Анголи да могу посредством Амбасаде Републике Србије у Луанди, најкасније до 11. марта 2017. године, поднети захтев да се у Јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим председничким изборима гласати у иностранству, односно у Амбасади Републике Србије у Луанди.


Да бисте остварили своје бирачко право и гласали на предстојећим изборима за председника Републике Србије потребно је:


1. Да се пријавите за гласање у Амбасади Републике Србије у Луанди


На формулару (у прилогу образац који можете преузети на: http://www.luanda.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_za_glasanje_u_inostranstvu.doc) који, заједно са фотокопијом пасоша Републике Србије, треба да доставите Амбасади најкасније до 11. марта 2017. године.


2. Да будете уписани у Јединствени бирачки списак у Србији


Свој статус у централном Јединственом бирачком списку, који води Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, можете проверити на веб сајту: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal - уношењем свог јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ).


Уколико нисте уписани у Јединствени бирачки списак, уз захтев за гласање у иностранству (у прилогу образац који можете преузети на: http://www.luanda.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_za_glasanje_u_inostranstvu.doc), молимо да нам истовремено доставите и захтев за упис у Јединствени бирачки списак (у прилогу образац који можете преузети на: http://www.luanda.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_za_upis_u_biracki_spisak.doc). Законом о Јединственом бирачком списку прописано је да се бирач који има боравиште у иностранству уписује у бирачки списак према последњем пребивалишту пре одласка у иностранство, односно према последњем пребивалишту једног од његових родитеља.


Попуњене и потписане формуларе за пријаву и фотокопију пасоша Републике Србије треба доставити Амбасади електронском поштом на e-mail: serbiaemb@netcabo.co.ao . Молимо да пре слања проверите тачност уписаних података.


3. Да будете позвани на гласање у Амбасади у Луанди


После извршеног уписа у Јединствени бирачки списак Амбасада ће Вас обавестити о извршеном упису и упутити позив за гласање, које ће се (ако се пријави најмање 100 бирача) одржати 2. априла 2017. године од 08:00 до 20:00 часова у просторијама Амбасаде (Rua Comandante N`Zaji 25-27, Alvalade, Luanda). Молимо да у рубрици „Контакт телефон/e-mail” неизоставно упишете број телефона или e-mail ради упућивања позива за гласање. 

 
За додатне информације и појашњења молимо да се обратите Амбасади на тел +244 222 321 421,  или на e-mail: serbiaemb@netcabo.co.ao .

 

 Споразум између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша

 

Споразум између Владе Р. Србије и Владе НР Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша, потписан у Риги 5. новембра 2016. године, ступа на снагу 15. јануара 2017. године.

Од тог датума, држављани обе државе, носиоци обичних пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до 30 (тридесет) дана од датума уласка.
 

 ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

 
                                                                                                                                
-          Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија – као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ") – и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у  циљу отуђивања следећих непокретности1:

а) Стална мисија СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Пета авенија 854, Њујорк 10065): оквирне додатне информације: блок 1391, парцела 6, површина 3.600 квадратних стопа/30 х 120, бруто стамбена површина 16.125 квадратних стопа, година изградње око 1910;

б) Резиденција сталног представника СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Парк авенија 730, Њујорк 10021); оквирне додатне информације: Стан 16/17Б, у кооп власништву, 718/30,000 деоница, блок 1385, парцела 37, назив пројекта: Park 71st St. Corp, бруто стамбена површина не рачунајући подрум 4,294 квадратне стопe, година изградње: 1929;

в) Амбасада и резиденција СФРЈ у Токију, Јапан (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo): оквирне додатне информације: парцела 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Токио, регистрована укупна површина 995,27 m² (приближно 28 m х 30 m), зграда 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, укупна површина 1.725,70 m² (вредност наведена у документу пројектног плана зграде), година изградње 1965;

г) Амбасада СФРЈ у Бону, Немачка (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), оквирне додатне информације: земљишна књига Mehlem, земљишнокњижни уложак бр. 2865, површина зграде и баште/дворишта 5.441 m², Schlossallee 1 и 5, површина спратова 1.565 m² (приземље, подрум, поткровље, подземна гаража са 14 паркинг места);

д) Амбасада и резиденција СФРЈ у Берну, Швајцарска (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), оквирне додатне информације: насеље: бр. 199 Bern 4, површина земљишта: укупно 1,760 m², бруто површина зграде 540 m², површина баште/дворишта 1,220 m², година изградње: 1978.

Државе сукцесори наглашавају следеће:

-          Услуга посредовања у циљу отуђивања целокупне горе наведене непокретне имовине биће додељена само једној јединственој агенцији за трговину некретнинама, с којом ће државе сукцесори закључити уговор;

-          Крајњи рок за достављање понуда је 30 дана од дана објављивања овог позива, док ће државе сукцесори пријављене понуђаче услуга о својој одлуци обавестити у року од 50 дана од крајњег рока за достављање понуда.

-          Међу референцама које их квалификују за успешно обављање посредовања у циљу отуђивања предметне имовине, заинтересовани понуђачи ће доставити следећу документацију, и дефинисати своје услове за пружање услуга посредовања. Заинтересовани понуђачи ће у своју достављену понуду укључити следеће:

а) Документа која потврђују да је понуђач регистровано привредно друштво;

б) Документа као доказ да понуђач има седиште, филијале или партнерске организације у земљама у којима се налази имовина која је предмет продаје и које послују у наведеним градовима (Њујорк, САД; Токио, Јапан; Бон, Немачка; Берн, Швајцарска);

в) Документа као доказ да је понуђач у последње три године остварио обрт од најмање 100 милиона USD2;

г) Гаранцију за понуду у износу од USD 50.000,00 (гаранција ће бити враћена понуђачу по потписивању уговора о посредовању),

д) Гаранција за ваљано извршење посла у износу од USD 100.000,00 (гаранција за ваљано извршење посла ће бити враћена понуђачу по извршењу уговора о посредовању),

ђ) Доказе о финансијско-пословној солвентности.

е) Доказе о техничким и стручним могућностима и референце које доказују успешно обављање посредничких услуга;

ж) Уверење да понуђач/правно лице и  одговорно лице у правном лицу нису осуђивани и кажњавани, у складу с правним прописима земље у којој је регистровано седиште понуђача и у месту сталног настањења одговорног лица у правном лицу;

-          Период важења понуде је најмање 90 дана од датума њеног достављања;

-         Заинтересовани понуђачи своје понуде дефинишу у виду накнаде за посредовање, изражене као проценат укупне бруто продајне цене горе наведене имовине;

-          Најнижа понуђена накнада за услуге посредовања ће бити одлучујући критеријум при избору понуђача, под условом да понуђач испуњава све горе наведене услове;

-         Заинтересовани понуђачи своје понуде достављају (у запечаћеној коверти на којој је назначено „Не отварај") препорученом поштом следећем примаоцу:

Станислав Видович, Министарство спољних послова Републике Словеније, СИ-1001 Љубљана, Прешернова цеста 25,

-          Државе сукцесори ће обезбедити процене тржишне вредности све горе наведене непокретне имовине одабраном понуђачу; процењена тржишна вредност имовине представља минималну тражену цену предметне имовине, изузев уколико државе сукцесори одлуче другачије;

-          Продаја непокретности ће се по могућству извршити путем јавне лицитације или на било који други начин који је у складу с праксом на локалном тржишту некретнина за сваку предметну непокретност, према препоруци заинтересованих понуђача наведеној у њиховим односним понудама;

-          Државе сукцесори задржавају право да не одаберу ниједног понуђача, чак и уколико су испуњени сви услови;

-          Непокретна имовина наведена у овом огласу може се, а не мора, продати одвојено. Свака држава сукцесор понаособ мора да потврди продају сваке непокретности у складу са условима који ће бити договорени с подносиоцем најбоље понуде/потенцијалним купцем пре закључења продаје уколико је понуђена куповна цена нижа од процењене тржишне вредности или минималне тражене цене.

-          Контакт за додатне информације: gp.mzz@gov.si или secretariat.mzz@gov.si.  

 

Документацију неопходну за пријављивање можете наћи на следећим линковима:

Формулар за пријаву:

http://www.luanda.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Tenderer_information_sheet-26.10.16.doc

Гаранција  формулар Б1:

http://www.luanda.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/2TenderBondFin02112016.doc

Гаранција  формулар Б2:

http://www.luanda.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Tender_bond_-performance_guarantee-26.10.16.doc

 

____________________________________________________________________________________________
(1) Подаци о имовини наведени у овом конкурсу су оквирни. Државе сукцесори не сносе никакву одговорност за њихову тачност. Прецизне информације се могу прибавити из јавних база података земаља у којима се предметна непокретна имовина налази. Државе сукцесори ће доставити релевантне податке којима располажу у вези с непокретном имовином наведеном у овом конкурсу одабраном понуђачу по обављеној процедури за избор понуђача.

(2) Или еквивалентну суму у €, CHF или ¥

 

 

 Обавештење за упис у бирачки списак података о томе да ће бирач гласати у иностранству

 

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (2. април 2016. године), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

 Ступање на снагу Споразума између Владе Р.Србије и Владе Р.Молдавије о укидању виза

 

Обавештавамо да ће Споразум између Владе Р.Србије и Владе Р.Молдавије о укидању виза за држављане двеју земаља, који је сачињен у Букурешту 23. децембра 2014., ступити на снагу 6. августа 2015. године.


Држављани двеју земаља, носиоци важећих биометријских пасоша, немају обавезу прибављања визе за улазак, излазак и прелаз преко територије, као и за боравак на територији државе друге стране, у периоду до 90 дана, у оквиру периода од 6 месеци, рачунајући од дана првог уласка.

 Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Катара, Кувајта, Омана и Бахреина

 

Влада Републике Србије усвојила је 18.06.2015. Одлуку о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Катара, Кувајта, Омана и Бахреина (носиоце свих врста путних исправа осим путних листова и путних исправа које се издају у складу са међународним конвенцијама). Одлука ступа на снагу 30.06.2015.

 Конкурс за избор хонорарног наставника за образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству


Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије расписало је Конкурс за избор хонорарних наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству у школској 2015/2016. години. Рок за доставу пријава и потребне документације надлежном дипломатско-конзуларном представништву је 20. јун 2015. године.

 


Oпширније...
Пријем поводом Дана државности Републике Србије 2015

 

Поводом Дана државности Републике Србије, амбасадор Драган Марковић приредио је пријем у хотелу „Континентал“ у Луанди коме су присуствовали високи представници државних органа, дипломатски и војно-дипломатски кор, анголски пословни људи, бивши анголски студенти у нашој земљи и представници медија, представници српских компанија и грађани Србије који раде и бораве у Анголи.

 

 Одлука о уласку без виза носиоца страних путних исправа

 

Влада Републике Србије је на седници одржаној 30. октобра 2014. године, усвојила Одлуку о уласку без виза носиоца страних путних исправа, који поседују важећу Шенген визу, визу Велике Британије и осталих држава чланица Европске уније или визу Сједињених Америчких Држава и носиоца страних путних исправа који имају регулисан боравак у државама Шенген зоне, државама чланицама Европске уније или Сједињеним Америчким Државама, која је објављена у „Службеном гласнику РС", број 119 од 31. октобра 2014. године и ступа на снагу 8. новембра 2014. године.

Овом Одлуком, поменуте категорије страних држављана могу, без виза, улазити, транзитирати и боравити у Републици Србији, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци, с тим да дужина боравка буде усклађена са периодом важења наведених виза или дозвола боравка.
 

Напомена:

Ова одлука се не односи на носиоце путних докумената издатих у складу са међународним конвенцијама (Travel Document, Fremling Pass/Fremden Pass) који морају имати визу за улазак у Р.Србију. Ово важи и у ситуацији када носилац Travel Document-a има регулисан боравак у државама наведеним у Одлуци, када, такође, мора поседовати визу за улазак у Р.Србију.

 

 Заседање Заједничког комитета за сарадњу у области одбране

 

У Луанди је одржано (29-31.10.2014.)  2. заседање Заједничког комитета за сарадњу у области одбране између Р.Србије и Р.Анголе. Српску делегацију је предводио бригадни генерал Зоран Поповић, начелник Управе за војно здравство Министарства одбране, а анголску генерал-потпуковник Ж.Хижино де Соуза „Зе Гранде“, директор Дирекције за међународне односе Министарства националне одбране. У саставу српске делегације били су и представници предузећа „Планум“, „Југоимпорт-СДПР“, „Нелт“ и „Јомил“.

Током пленарног заседања и састанака поткомитета за војно-војну, војноекономску, војномедицинску и војнообразовну сарадњу, две стране су дефинисале конкретне предлоге и мере које треба предузети у циљу даљег унапређења сарадње у области одбране.

Поводом заседања Заједничког комитета, у Амбасади је приређен коктел на којем су учествовали чланови обе делегације, као и представници српских фирми у Анголи.

 

 

 Учешће на "Изложби међународне гастрономије"

 

У оквиру манифестација везаних за обележавање 92. годишњице рођења Агостина Нета, Амбасада је учествовала (13.о.м.) на „Изложби међународне гастрономије“ у Катетеу, родном месту првог председника Анголе.

Изложбу је отворила председница Фондације „Агостино Нето“ Марија Еуженија Нето која је посетила штандове, где се у краћем разговору упознала са особеностима националних кухиња земаља које су учествовале на овој изложби.

Амбасада је у сопственој организацији припремила традиционална српска јела која су заједно са домаћим жестоким пићем послужена на нашем штанду. Презентација и дегустација јела изазвала је запажено интересовање анголских посетилаца који су се интересовали за српску националну кухињу и друге информације о Р.Србији.

Током изложбе, амбасадор Драган Марковић дао је краћу изјаву за анголску државну телевизију у којој је истакао вишедеценијско пријатељство и блиске везе два народа и указао на повољне могућности развоја даље сарадње између Србије и Анголе.

(Слике са изложбе можете погледати у Фото галерији).

 Сусрет амбасадора Драгана Марковића са министром националнe одбране Анголе Жоаом Гонсалвешом Лоуренсом

 

Амбасадор Д.Марковић посетио је Министарство националне одбране Анголе 29.5.2014. и разговарао са новоименованим министром Ж.Лоуренсом. Током сусрета, разговарало се о билатералним односима и могућностима даљег развоја сарадње две земље у области одбране.

 

 Информације о елементарној непогоди у Р.Србији

Информације о елементарној непогоди која је задесила Р.Србију могу се наћи на сајту Министарства спољних послова:  www.mfa.gov.rs.

 

 Рачуни Амбасаде за уплату новчаних средстава за санирање последица елементарних непогода у РС

Амбасада РС у Луанди је отворила посебне рачуне за уплату новчаних средстава за санирање последица елементарних непогода у Р.Србији. Заинтересовани могу извршити уплату на један од наведених рачуна, такође могуће је свој новчани прилог предати лично у Амбасади.

 

За уплате у еврима  (EUR)

Број рачуна:  81481 15 4   EMBAIXADA SERVIA

БЦИ  банка

 

За уплате у доларима  (USD)

Број рачуна:  81481 15 3   EMBAIXADA SERVIA

БЦИ  банка

 

За уплате у кванзама  (AKZ)

Број рачуна: 81481 10 2    EMBAIXADA SERVIA

БЦИ  банка

 

 
 
 


ДАН ЖАЛОСТИ

Обавештавамо да је Влада Републике Србије на седници одржаној 20. маја 2014. године донела Одлуку о проглашењу Дана жалости поводом смрти и страдања великог броја грађана у поплавама на територији Републике Србије.

За Дан жалости одређују се 21, 22. и 23. мај 2014. године.

Књига жалости ће бити отворена у Амбасади Републике Србије у Луанди 21, 22. и 23. маја 2014. године од 12:00 до 16:00 часова.

Амбасада Републике Србије у Луанди
20.05.2014. годинеЕЛЕМЕНТАРНЕ НЕПОГОДЕ У Р. СРБИЈИ

Поводом незапамћених елементарних непогода које су погодиле Р.Србију, ради збрињавања угроженог становништва и санирања последица поплава, Влада Републике Србије отворила је следеће жиро-рачуне на које се могу уплатити новчана средства за помоћ:

Девизни жиро-рачун:

Уплате у еврима (ЕУР):

field 56a:  DEUTDEFF     (кореспондентска банка)

field 57: /DE20500700100935930800     (број рачуна кореспондентске банке)

SWIFT:  NBSRRSBG

field 59:  /RS35908504619019323080     (IBAN)

Министарство финансија – Управа за трезор

 

Уплате у доларима (USD):


field 56a:  BKTRUS33     (кореспондентска банка)

field 57:  /04415465      (број рачуна кореспондентске банке)

SWIFT:  NBSRRSBG

field 59: /RS35908504619019323080    (IBAN)

Министарство финансија - Управа за трезор

 

Динарски жиро-рачун:

– Отклањање последица ванредних околности поплаве, број 840-3546721-89

 

Уплаћивање хуманитарне помоћи путем PAYPAL сервиса

Обавештавамо да је од 18.05.2014.године активиран PAYPAL рачун преко кога је могуће уплатити хуманитарну помоћ за жртве поплава у Републици Србији из 193 земље и региона. Рачун припада Амбасади Р.Србије при ЕУ у Бриселу, а средства која се уплате коришћењем PAYPAL сервиса директно се пребацују на наменски рачун Владе Р.Србије отворен за помоћ отклањања последица поплава.

Донације путем PAYPAL сервиса могу се уплатити на:  floodrelief@gov.rs

 

Информације у вези са пружањем помоћи у ванредним ситуацијама се могу добити 24 часа на дежурне телефоне Министарства унутрашњих послова Р.Србије:

+381 11 312 0741
+381 11 312 0739
+381 11 312 9939
+381 11 312 0742
+381 11 312 0646
 

Или путем e-mail адресе: pomoc.vanrednasituacija@mup.gov.rs

 

Кризни штаб Министарства спољних посова може се контактирати на број телефона:

+381 66 8066224,  или путем e-mail адресе:  kriznistab@mfa.rs

 Сусрет амбасадора Драгана Марковића са председником Националне скупштине Анголе Фернандом да Пиедаде душ Сантушом

 

Амбасадор Д.Марковић посетио је Националну скупштину Анголе 16. априла 2014.г. и разговарао са председником Ф. да Пиедаде душ Сантушем. Током сусрета оцењено је да су билатерални односи веома добри и да постоје повољне перспективе за развој сарадње у разним областима. Истакнут је значај који сарадња парламената има за развој односа две земље.

 

 Сусрет амбасадора Драгана Марковића са министарком рибарства Анголе Викторијом де Барош Нето

 

Амбасадор Д.Марковић посетио је Министарство рибарства Анголе 27. марта 2014.г. и разговарао са министарком В. де Барош Нето о могућностима сарадње у области морског и слатководног рибарства.
 

 Пријем поводом Дана државности Републике Србије 2014

 

Поводом Дана државности Републике Србије, амбасадор Драган Марковић организовао је 14. фебруара 2014. године пријем у хотелу „Континентал“ у Луанди којем су присуствовали високи представници анголских државних институција, дипломатски кор, пословни људи, Анголци који су завршили студије у Србији, представници српских фирми и српски грађани у Анголи.

 Пријављивање бирача за гласање у иностранству на изборима за Народну Скупштину Републике Србије 16. марта 2014. године

 

Обавештавају се бирачи, који имају боравиште у Анголи, да могу преко Амбасаде Републике Србије у Анголи, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (22. фебруара 2014. године), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.

Амбасада ће овај захтев доставити надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак да бирач гласа у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља; јединствени матични број; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може се уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак у Републици Србији. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак, а жели да гласа у иностранству, неопходно је да се претходно упише у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се Амбасади Републике Србије у Луанди, која оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи, који имају боравиште у Анголи, да преко Амбасаде Републике Србије могу поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства правде и државне управе – www.mpravde.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

 Сервис за брзе одговоре

Обавештавамо да је Канцеларија за сарадњу са дијaспором и Србима у региону основала Сервис за брзе одговоре са намером да пружи помоћ у процесу добијања одговора на питања дијаспоре и Срба у региону која су у надлежности државних органа (лична документа, држављанство, статусна питања, питања својине, допунске школе и друга просветна питања). Питања се могу поставити електронским путем (сајт Канцеларије: www.dijaspora.gov.rs), путем телефона (број + 381 11 3202 937) и личним достављањем у пријемно одељење брзих одговора: Београд, Васина 20, радним даном од 09:00 до 16:00 часова.

 Стручна пракса у Министарство спољних послова Републике Србије у Београду

У складу са настојањима да се унапреди стручно усавршавање студената и постдипломаца Републике Србије, усвојен је нови Правилник, којим се уређују услови и оквир за обављање стручне праксе у земљи и иностранству под окриљем Министарства спољних послова.
 

Стручна пракса спроводи се према потребама и могућностима Министарства спољних послова и подразумева непосредно упознавање са пословима из делокруга Министарства и државне управе. На конкурс се могу пријавити пунолетни држављани Републике Србије, који су студенти основних студија, дипломци или студенти последипломских студија на факултетима у земљи или иностранству, а нису у сталном радном односу. Стручна пракса траје најмање две недеље, а најдуже шест месеци.
 

Након завршетка стручне праксе, Министарство издаје одговарајућу потврду.
 

Детаљније информације у вези са обављањем стручне праксе могу се добити на сајту Министарства спољних послова Републике Србије - Дипломатска академија -  http://www.mfa.gov.rs.

 

 Присуство Амбасаде меморијалу "Гојко Зец" у Луанди

Амбасадор Драган Марковић, са колективом Амбасаде, присустовао је у суботу 23. новембра о.г. 14. меморијалном фудбалском турниру на којем је учестовало десетак екипа фудбалских подмладака (узраста до дванаест година) из Луанде и других градова Анголе.
 

Меморијал се одржава у знак сећања и одавања почасти прослављеном српском тренеру Гојку Зецу, који је у периоду од 1992. до 1995. године тренирао ФК „Петро Атлетико“ и са њим освајао титуле националног шампиона и победника Купа Анголе.


Паузе између мечева, за приказивање својих вештина, искористили су чланови мушких и женских јуниорских гимнастичарских екипа које чине саставни део овог  спортског друштва.

На крају турнира, на церемонији доделе пехара и диплома, амбасадор Д. Марковић је најбољој екипи на турниру уручио победнички пехар, док је саветник Драган Поповић једној од екипа уручио признање за учешће на турниру.

 Учешће Амбасаде на Изложби међународне гастрономије

На позив председнице Фондације "Агостино Нето" Марије Еуженије Нето, удовице А. Нета, у оквиру манифестација везаних за обележавање 91. годишњице рођења првог анголског председника и 50. годишњице Афричке уније, Амбасада је учествовала (14.09.2013.) на "Изложби међународне гастрономије" у месту Катете, у близини Луанде.

Дегустација традиционалних српских јела изазвала је велико интересовање домаћих посетилаца, као и представника других амбасада, због чега је наш штанд био најпосећенији. Посетиоци су током дегустације остајали у разговору са представницима Амбасаде, интересујући се за националну кухињу, фолклор и знаменитости РС.

Поред традиционалних српских специјалитета, за госте је посебно била атрактивна и женска народна ношња из Шумадије коју је носила супруга амбасадора. Посетиоци су се распитивали за начин израде и наше народне обичаје и тражили да се заједно фотографишу.

Приликом посете српском штанду, г-ђа Марија Нето је захвалила за учешће Амбасаде и пробала традиционална српска јела. Амбасадор Драган Марковић је у краћем разговору подсетио на вишедеценијско пријатељство српског и анголског народа и истакао да се људи у Србији сећају Агостина Нета као великог пријатеља.

(Слике са Изложбе можете погледати у Фото галерији)Ангола о почетку преговора са ЕУ

Главни анголски лист "Жорнал де Ангола" је, у рубрици о међународним збивањима, под насловом "Преговори о приступању Србије", објавио (29.06.2013.) кратку вест са позивом на дипломатске изворе да је ЕУ одобрила почетак преговора о приступању Србије овој организацији европског континента. У вести се истиче да ће Европски савет отворити приступне преговоре са Србијом најкасније до јануара 2014.г.Сарадња Србије и афричких држава

Председник Србије Томислав Николић је, у оквиру манифестације "Дан Африке", поручио (27.05.2013.) да ће бити промотер снажније политичке сарадње Србије са афричким државама, али и сарадње у привреди, образовању, спорту и култури. "Србија има дугу традицију добрих односа са свим земљама које се налазе на афричком континенту. Као председник Републике чврсто сам опредељен да допринесем јачању сваке сарадње Србије са афричким државама. Поносан сам на улогу моје земље у процесу ослобођења афричких народа, допринос који смо дали антиколонијалној борби коју су водили ослободилачки покрети, на место Београда у Покрету несврстаних, као и на школовање хиљада афричких студената на универзитетима у Србији", рекао је председник Николић и додао да ће у програмима стипендирања страних студената афричка омладина имати незаменљиво место. Припадници Војске Србије и српске полиције у Конгу, Либерији, Сомалији, Обали Слоноваче, а ускоро и у Малију, наставиће да буду део међународних напора за достизање мира у Африци, рекао је председник Николић. Програм учења српског језика на даљину

Универзитет у Београду објавио је да је на Филолошком факултету, у оквиру Центра за српски језик као страни језик, покренут програм учења српског језика на даљину. Центар за српски језик као страни језик има дугу традицију у подучавању страних студената, а дипломе које полазници добијају по завршетку курса међународно су признате. Поред наставе језика, полазници се кроз програм учења српског као страног језика, упознају и са основама српске културе и историје. Овај курс је до сада био намењен превасходно страним студентима и страним држављанима који наставу похађају у самом Центру. Увођењем програма за учење на даљину, овај квалитетно осмишљени течај постаће доступан и српској дијаспори, студентима славистике у иностранству, као и свима који су заинтересовани за учење српског језика.

Детаљније информације о програму доступне су на сајту  www.learnserbian.fil.bg.ac.rs.Посета првог потредседника владе и министра одбране Александра Вучића

                                                      Посета првог потпредседника владе и министра одбране 

Александра Вучића Анголи (24 – 27.2.2013)

 

               Током посете, први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић је имао разговоре са министром националне одбране Кандидом Переиром душ Сантушем Ван-Дунемом и сусрет са председником Републике Жозеом Едуардом душ Сантушем.

               Два министра су позитивно оценили резултате досадашње сарадње и размотрили могућности њеног даљег јачања у изградњи војне инфраструктуре, војно-економској области и договорили облике даље војно-образовне сарадње. Два министра су потписали заједничку изјаву о разговорима.

               У разговору са председником Едуардом душ Сантошем позитивно су оцењени билатерални односи и сарадња који имају дугу историју. Било је речи о даљем развоју сарадње две пријатељске земље у области одбране, економије и образовања анголских кадрова у Р.Србији.

               Први потпредседник владе и МО А.Вучић је уручио писмену поруку председника Р.Србије Томислава Николића и пренео његов позив анголском председнику да посети Србију. Изразио је захвалност за анголску подршку Р.Србији у очувању интегритета и суверенитета земље.

               Први потпредседник владе и МО А.Вучић је имао сусерт са анголским и српским привредницима, посетио новосаграђено стамбено насеље Киламба у предграђу Луанде, централну војну болницу, 101 оклопну бригаду, меморијал херојима битке код Кифангонда и поставио камен темељац нове војне болнице у Луанди коју ће градити српски грађевинари.Вести
РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У РЕПУБЛИКУ АНГОЛУ У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19
ПОНОВО ОТПОЧЕТ ПРИЈЕМ ЗАХТЕВА ЗА ВИЗЕ
УКИНУТА ЗАБРАНА УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ: ЛАЖНИ САЈТ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ГЛАСАЧА У ИНОСТРАНСТВУ
Поновљени конкурси Министарства спољних послова, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
РЕЖИМ УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ИЗБОРИ 2020: НАСТАВАК ИЗБОРНИХ РАДЊИ
ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ УСТАНОВА КУЛТУРЕ НА СТРАНИМ ЈЕЗИЦИМА
КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНАСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ
ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ
ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ЧИТАВЕ СРБИЈЕ
Прекидање радњи у спровођењу избора
Прекид издавања виза због ванредног стања
КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ
ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Обавештење за бираче са боравиштем у иностранству о остваривању бирачког права на изборима за народне послнике Народне скупштине
Пријем поводом Дана државности Републике Србије
КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКAТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ
Народна банка Републике Србије објавила Финансијски водич за повратнике
УКИДАЊЕ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ Р. ЈЕРМЕНИЈЕ
Сусрет амбасадора Драгана Марковића са председником Националне скупштине Анголе Фернандом да Пиедаде душ Сантушем
Кандидатура Републике Србије за реизбор у Извршни савет UNESCO
Одлуке о суфинансирању пројеката
КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКAТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ
Пријем поводом Дана државности Републике Србије
Одлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Федерације С.Китс и Невис и Републике Палау
УПИС У МКР У Р.СРБИЈИ ЛИЦА КОЈИМА СУ ИЗВОДИ ИЗ МКР ИЗДАТИ ОД СТРАНЕ БИВШИХ ЈУГОСЛОВЕНСКИХ РЕПУБЛИКА
УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ АНТИГВА И БАРБУДА, ГРЕНАДА, КОМОНВЕЛТ ДОМИНИКА И ТРИНИДАД И ТОБАГО
Захвалност Анголи на принципијелној позицији и подршци територијалном интегритету Републике Србије
Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша
Четврто заседање Заједничког комитета за сарадњу у области одбране
УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ БУРУНДИ
УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ АЗЕРБЕЈЏАН, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША
ВЛАДА СЕНТ ВИНСЕНТА И ГРЕНАДИНА УКИНУЛА ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ КОЛУМБИЈЕ УКИНУЛА ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ ГРУЗИЈЕ, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША
Конкурс за суфинансирање пројеката организација из дијаспоре
Ступио је на снагу споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша
Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша
Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша
ОДЛУКА ИСЛАМСКЕ РЕПУБЛИКЕ ИРАН О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША
Одлука о укидању виза за држављане Р. Индонезије, носиоце обичних пасоша
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша
Одлука о укидању виза за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша
Одлука о укидању виза за држављане Р. Индије, носиоце обичних пасоша
Обележавање Дана сећања на прогнане и страдале Србe 90-их
Ступање на снагу Споразума између Владе Р. Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша
Одлука о укидању виза за држављане Републике Перу, за носиоце обичних пасоша
МЕЂУНАРОДНИ ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ З.ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНТСКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ
ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша
ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)
Обавештење за упис у бирачки списак података о томе да ће бирач гласати у иностранству
Ступање на снагу Споразума између Владе Р.Србије и Владе Р.Молдавије о укидању виза
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Катара, Кувајта, Омана и Бахреина
Конкурс за избор хонорарног наставника за образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству
Пријем поводом Дана државности Републике Србије 2015
Одлука о уласку без виза носиоца страних путних исправа
Заседање Заједничког комитета за сарадњу у области одбране
Учешће на "Изложби међународне гастрономије"
Сусрет амбасадора Драгана Марковића са министром националнe одбране Анголе Жоаом Гонсалвешом Лоуренсом
Информације о елементарној непогоди у Р.Србији
Рачуни Амбасаде за уплату новчаних средстава за санирање последица елементарних непогода у РС
ДАН ЖАЛОСТИ
ЕЛЕМЕНТАРНЕ НЕПОГОДЕ У Р. СРБИЈИ
Сусрет амбасадора Драгана Марковића са председником Националне скупштине Анголе Фернандом да Пиедаде душ Сантушом
Сусрет амбасадора Драгана Марковића са министарком рибарства Анголе Викторијом де Барош Нето
Пријем поводом Дана државности Републике Србије 2014
Пријављивање бирача за гласање у иностранству на изборима за Народну Скупштину Републике Србије 16. марта 2014. године
Сервис за брзе одговоре
Стручна пракса у Министарство спољних послова Републике Србије у Београду
Присуство Амбасаде меморијалу "Гојко Зец" у Луанди
Учешће Амбасаде на Изложби међународне гастрономије
Ангола о почетку преговора са ЕУ
Сарадња Србије и афричких држава
Програм учења српског језика на даљину
Посета првог потредседника владе и министра одбране Александра Вучића
Архива вести