| |     latinica | english  
Насловна
Од 1. фебруара наши држављани широм иностранства моћи ће да користе нове услуге

Држављани наше земље који живе у иностранству ће од 1. фебруара имати могућност да у амбасадама и дипломатско-конзуларним представништвима Србије, широм света, постану еГрађани и користе електронске услуге на Порталу еУправа euprava.gov.rs, као и порталима apr.gov.rs, lpa.gov.rs, e-zdravlje.gov.rs, moj.esdnevnik.rs, efaktura.mfin.gov.rs и mojaprvaplata.gov.rs

Амбасада Републике Србије у Луанди почиње са издавањем параметара и QR кода за инсталирање мобилне апликације ConsentID за коришћење на порталу Е Управе 01. фебруара 2023.године.

Параметри се издају држављанима Р. Србије који имају важећи идентификациони документ (пасош или лична карта). За издавање параметара и QR кода, обавезно је лично присуство.Jавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић донео је 16. новембра 2022. године Одлуку којом се расписује јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.
Предлог за доделу националног признања може поднети:
- организација дијаспоре и организација Срба у региону,
- удружење чије су делатности или део делатности, усмерене на област за коју се предлаже додела националног признања,
- дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије,
- цркве и верске заједнице,
- предлог за доделу националног признања „Мајка Србија“ могу поднети и јединице локалне самоуправе у Републици Србији.
Увид у расписани јавни позив, који је отворен до 02. децембра 2022. године, можете извршити на следећим линковима:
https://www.mfa.gov.rs/
https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Говор министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК

Поштовани председниче Савета безбедности,
Уважени чланови Савета безбедности,
Поштована специјална представнице,
Част ми да се поново обраћам овом уваженом телу Уједињених нација и да данас разматрамо нови извештај генералног секретара о раду мисије УН на територији наше јужне покрајине, на Косову и Метохији.
Желим да захвалим генералном секретару и специјалној представници генералног секретара и шефу УНМИК-а на подношењу извештаја. Препознајемо напоре које гђа Зијаде улаже у обављању ове веома одговорне функције, нарочито имајући у виду неопходност свеобухватног сагледавања и комплексност ситуације на терену.


Oпширније...
Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане.


Oпширније...
Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација

Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација


Oпширније...
Сусрет амбасадора Перишића са анголским шефом дипломатије

Амбасадор Републике Србије у Анголи Милош Перишић састао се са анголским шефом дипломатије Тете Антонијом коме је уручио честитку министра спољних послова Републике Србије Николе Селаковића, поводом његовог реизбора на ту дужност.


Oпширније...
Министар Селаковић присуствовао свечаној инаугурацији председника Анголе

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић присуствовао је данас, у својству специјалног изасланика председника Србије, инаугурацији председника Анголе Жоаа Мануела Гонсалвеша Лоуренса, и имао прилику да се на маргинама свечаности састане са званичницима више афричких држава.


Oпширније...
Селаковић: Искористити све потенцијале за наставак развоја односа Србије и Анголе

Министар спољних послова Никола Селаковић данас је, по доласку у Луанду, где ће, у својству специјалног изасланика председника Србије, присуствовати инаугурацији председника Анголе Жоаа Мануела Гонсалвеша Лоуренса, изјавио да учешће представника наше земље на тој свечаности јесте вид одавања почасти пријатељском народу и братској држави.


Oпширније...
Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан заједно са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским. Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већу министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу.

 


Oпширније...
Састанак са министром спољних послова Габонске Републике

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас министра спољних послова Габонске Републике Микаела Муса-Aдама, са којим је разговарао о билатералним односима и интензивирању политичког дијалога и сарадње у различитим областима.


Oпширније...
Селаковић: Традиционално блиске везе и пријатељство Србије и Габона

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас у Београду са министром спољних послова Габонске Републике Микаелом Мусом Адамом.


Oпширније...
Састанак ПР РС са премијером Демократске Републике Сао Томе и Принсипе

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са председником Владе Демократске Републике Сао Томе и Принсипе Жоржом Бом Жезусом, са којим је разговарао о билатералним односима,  економској и мултилатералној сарадњи, као и геополитичким и регионалним питањима. 


Oпширније...
Помоћ Србије Републици Сао Томе и Принсипе за санацију од поплава

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је Влада донела одлуку да Републици Сао Томе и Принсипе додели 100.000 долара као помоћ за санацију од поплава, које су погодиле ту земљу у децембру 2021. године.


Oпширније...
Селаковић: Србија опредељена да јача укупну сарадњу са Сао Томе и Принсипеом

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се вечерас са председником Владе Сао Томе и Принсипеа Жоржом Бом Жесусом и министарком спољних послова, сарадње и дијаспоре Едитом Тен Жуом.

 


Oпширније...
Посета амбасадора Перишића Сао Томе и Принципеу

Амбасадор Србије у Анголи Милош Перишић, који је на нерезидентној основи покрива и ДР Сао Томе и Принципе, је након предаје акредитива председнику Сао Томе и Принципеа имао низ билатералних сусрета са министрима одбране, спољних послова, пољопривреде, омладине и спорта као и са директором Дирекције за туризам те земље.


Oпширније...
Састанак ПР Вучића са потпредседником Републике Екваторијалне Гвинеје

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са потпредседником Републике Екваторијалне Гвинеје Теодором Обијангом Нгемом Мангеом, са којим је разговарао о билатералним односима, економској сарадњи, посебно у области пољопривреде, актуелној енергетској кризи, као и о горућим геополитичким питањима


Oпширније...
Селаковић: Србија поносна на традиционално пријатељске везе са Екваторијалном Гвинејом

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са министром иностраних послова Републике Екваторијалне Гвинеје Симеоном Ојоном Есоном Агуеом.
Министар Селаковић је у разговору поручио да је Србија поносна на традиционално пријатељске везе и сарадњу наших земаља и да остаје чврсто опредељена за њихов даљи развој.


Oпширније...
Важна сарадња са Екваторијалном Гвинејом у областима пољопривреде и одбране

Председница Владе Републике  Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су пољопривреда и одбрана два најзначајнија поља сарадње Србије и Екваторијалне Гвинеје и најавила да ће две земље потписати споразум о сарадњи у области одбране и наменске индустрије.
Брнабић је после састанка у Палати Србија са потпредседником Екваторијалне Гвинеје Теодором Обијангом Нгемом Мангеом, рекла да ће током дана бити завршени преговори око тог споразума, као и да ће бити потписан током посете Мангеа Србији.


Oпширније...
Председник Вучић положио заклетву

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.


Oпширније...
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.

 

 


Oпширније...
Одлуке о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дјаспоре као и матичне државе и Срба у региону

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић донео је одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и Срба у региону које су доступне на следећој интернет страници https://dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu/konkursi

 

 Честитке председника Румуније, Републике Анголе и Републике Кубе

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је честитке поводом победе на председничким изборима и од председника Румуније Клауса Вернера Јоханиса, Републике Анголе Жоаоа Мануелa Гонсалвешa Лоуренса и председника Републике Кубе Мигелa Марије Диас-Канелa Бермудеса.


 


Oпширније...
Састанак са министром спољних послова Републике Анголе

Председник Републике Србије Александар Вучић састаo се данас са министром спољних послова Републике Анголе Тетеом Антонијом и министром националне одбране и ветерана отаџбине Републике Анголе Жоаом Ернестом душ Сантошом, са којима је разговарао о јачању билатералне сарадње, посебно у области економије, одбране и пољопривреде.


 


Oпширније...
Селаковић: Историјско пријатељство и разумевање Србије и Анголе

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са министром спољних послова Анголе Тетеом Антониом, који борави у званичној посети Србији.
На конференцији за медије након одржаног састанка, министар Селаковић истакао је да је Србија чврсто опредељена за јачање политичког дијалога и укупне сарадње са Анголом, напоменувши да је данашњи сусрет са министром Антониом трећи у последњих седам месеци. У том смислу, Селаковић је подсетио на његову посету Анголи, али и на учешће делегације Анголе и министра Антониа на комеморативном скупу у Београду поводом обележавања 60 година од прве конференције Покрета несврстаних земаља.


 


Oпширније...
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова расписала је конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

 


Oпширније...
Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију

 

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију. 


Oпширније...
Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта

Поводом предстојећих избора у Републици Србији, расписаним за 3. април 2022.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:
Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта 2022. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.


Oпширније...
Пријема амбасадора Перишића код државног секретара министарства спољних послова Анголе

''Амбасадор Републике Србије у Анголи Милош Перишић састао са државним секретаром министарства спољних послова Републике Анголе Есмералдом Мендонком, са којом је разговарао о унапређењу билатералне сарадње између две земље.


Oпширније...
Унапређење економске сарадње са Републиком Анголом

Амбасадор Републике Србије у Анголи Милош Перишић састао се са државним секретаром министарства индсутрије и трговине Републике Анголе Иваном Магаљаеш ду Прадом, са којим је разговарао о начинима за унапређење економске сарадње између Србије и Анголе.


 


Oпширније...
Успостављање сарадње са Пореском управом Анголе

Амбасадор Републике Србије у Анголи Милош Перишић састао се са Клаудијем душ Сантушем, директором Пореске управе Анголе, са којим је разговарао о могућностима за успостављање сарадње са Пореском управом Србије.


Oпширније...
Сусрета амбасадора Перишића са министром унутрашњих послова Анголе

Амбасадор Републике Србије у Републици Анголи Милош Перишић састао се са министром унутрашњих послова те земље Еужениом Лаборињом, коме је уручио честитку министра унутрашњих послова Републике Србије Александра Вулина, поводом Божићних и Новогодишњих празника.


Oпширније...
Успостављање сарадње са Поштама Анголе

Амбасадор Републике Србије у Републици Анголи састао се са Валтером Тешеиром, Председником Управе Пошта Анголе, са којим је разговарао о упсостављању сарадњу између ЈП Поште Србије и Пошта Анголе у области поштанског саобраћаја.

 


Oпширније...
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:


Oпширније...
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ

 На основу члана 16. став 2. и члана 24. став 3. Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 104/09 и 99/11) и тачке 8. Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 15/12, 88/18, 67/20, 40/21 и 90/21), Министарство државне управе и локалне самоуправе

ОБАВЕШТАВА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећем републичком референдуму и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.

По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на републичком референдуму, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати орема месту боравишта у иностранству.

Након доношења решења да ће бирач на предстојећем републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.


Oпширније...
Учешће Републике Србије на Бијеналу у Луанди

Република Србија је по први пут учествовала на панафричком форуму за културу мира, Бијеналу у Луанди којио су заједно организовали Република Ангола, Афричка Унија и УНЕСКО. У оквиру Фестивала култура наша земља је на виртуелном павиљону представила своје културно наслеђе а на церемонији затварања Бијенала присутнима се видео поруком обратио шеф српске дипломатије Никола Селаковић.

 

 


Oпширније...
Амбасади Републике Србије додељена захвалница поводом Дана независности Анголе

У оквиру обележавања Дана независности Анголе, Асоцијација за међународно право Анголе доделила је данас, 25.11.2021.г. захвалнице земљама које су помагале Анголи у борби за независност и које су је одмах по проглашењу независности признале.
Амбасадор Републике Србије у Анголи Милош Перишић је примивши захвалницу истакао да је Србија међу првима признала независност Анголе и да ју је увек помагала. Посебно је истакнуто да су први курсеви за анголске дипломате организовани од стране Министарства спољних послова у Београду и да се преко 300 анголских студената школовало на српским факултетима.Одлуке о додели националних признања за изузетан допринос,резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијспоре и Срба у региону

Државни Секретар МСП РС Немања Старовић донео је, на основу овлашћења МСП бр 1514-1/12 од 08.09.2021.године, 29.октобра одлуку бр.334-5/30-2021/01 о додели националних признања  за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Комплетна одлука се може видети на веб страницама:

www.mfa.rs

www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.


Oпширније...
Селаковић: Србију и Анголу везује вишедеценијско пријатељство

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је са амбасадором Анголе Алсином душ Презерешом Изатом Франсишком да Консеисаом.

Селаковић је констатовао да две земље везује вишедеценијско пријатељство које датира из периода стицања независности Анголе и сарадње у оквиру Покрета несврстаних земаља.


Oпширније...
Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову

Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову
"Ваше Екселенције,
уважени делегати,
драга Сара,

На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству.

Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести.


Oпширније...
Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а:

Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања


Oпширније...
Уводна реч ПР РС А.Вучића на отварању Самита ПНЗ

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на Састанку на високом нивоу, посвећеном обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља, и том приликом истакао да је ово јединствена прилика да се разговара о свим питањима од заједничког интереса, као и да се граде нови мостови пријатељства и сарадње.


Oпширније...
Сусрет МСП РС Н.Селаковића са МСП Р.Анголе

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић, на маргинама састанка на високом нивоу посвећеног обележавању 60. годишњице прве конференције ПНЗ, састао се са министром спољних послова Анголе Тетеом Антониом.


Oпширније...
Одлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Амбасада Републике Србије у Луанди обавештава да је по основу овлашћења МСП бр.1514-1/12 од 08.09.2021. државни секретар МСП Н.Старовић донео одлуке бр.324-308/30-2021/01 и 325-170/30-2021/01  о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза  матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

 Увид у објављене одлуке се може погледати на веб сајтовима Министарства спољних послова Републике Србије - www.mfa.rs и Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону -  www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Састанак амбасадора Србије у Анголи са Државним Секретаром МСП Анголе

Амбасадор Републике Србије у Анголи Милош Перишић састао се са државним секретаром министарства спољних послова Анголе Виером Лопешом са којим је разговарао о унапређењу односа између Србије и Анголе.


Oпширније...
Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.

Председник Вучић је истакао да Србија апсолутно ничим, ни једним јединим својим потезом, није прекршила ни Бриселски споразум, ни Резолуцију 1244, нити је на било који начин угрозила очување мира.


Oпширније...
Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.


Oпширније...
Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву.

Брнабић је говорила на генералној дебати светских лидера, у оквиру 76. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.


Oпширније...
Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас видео-поруком на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће, који је отворио председник САД Џозеф Бајден.


Oпширније...
Донација вакцина Владе Републике Србије Републици Анголи

Донација Владе Републике Србије, 50 000 вакцина против корона вируса, стигла је 18.09.2021.године у Анголу.


Oпширније...
Одлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону донело је Одлуку о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза  матичне државе и дијаспоре - подршка оснивању нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори, сходно Конкурсу расписаном 19.јула ове године а у укупном износу од 20 милиона динара. Комплетан текст Одлуке се може погледати на веб сајтовима Министарства спољних послова Републике Србије - www.mfa.rs и Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону -  www.dijaspora.gov.rs

 Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу.


Oпширније...
Селаковић: Изложба „Несврстани свет“ увод у обележавање 60 година Покрета несвртаних земаља

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић, заједно са потпредседницом Владе и министарком културe и информисања Majом Гojкoвић и директорком Музеја афричке уметности Маријом Алексић, отворио је изложбу „Несврстани свет“ и том приликом најавио низ манифестација које ће Србија организовати у склопу обележавања 60. година од настанка Покрета несврстаних земаља. 


Oпширније...
Селаковић: Учвршћене везе Србије и њених афричких пријатеља

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас, сумирајући резултате посете Африци, током које је обишао Кенију, Зимбабве, Замбију, Намибију и Анголу, да је Србија у том делу света препозната као пријатељска земља, и да постоји опште расположење да се на основама традиционално блиских односа, успостављених још у време некадашње Југославије, везе обнове и унапреде.


Oпширније...
Србија донирала 50.000 доза антиковид вакцина Анголи

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић потписао је данас са министарком здравља Анголе Силвијом Лутукутом уговор о српској донацији 50.000 доза Спутњик В вакцина против вируса корона.


Oпширније...
Селаковић са званичницима Анголе о унапређењу економских веза

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Анголи са највишим званичницима те државе, и у сусретима је истакнуто да су односи наших земаља пријатељски, отворени и искрени, и да треба предузети кораке како би се висок ниво политичких односа пренео и на поље економске сарадње. 


Oпширније...
Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ и поручио да Србија памти!


Oпширније...
Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања

Министар спољних послова Никола Селаковић донео је одлуку о објављивању јавног позива за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре као и матичне државе и Срба у региону.

Комплетан текст одлуке и услови конкурса се могу пронаћи на следећим интернет страницама:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2021/08/odluka-javni-poziv-2021.pdf


Oпширније...
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Министарство спољних послова Републике Србије расписало је 19. јула 2021. године конкурсе за суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Конкурси су отворени до 6. августа 2021. године.

Више информација је доступно на:

https://www.mfa.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/


Oпширније...
Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер

Ми смо се одлучили - наш циљ јесте и остаје ЕУ, истакао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу немачком дневнику „Ханделсблату“ и да за Србију не постоји никаква алтернатива, али нагласио и да је Кина важан партнер Србији, а задатак државе да води бригу о интересу својих грађана.


Oпширније...
Учешће Р.Србије на Самиту лузофоних земаља у Луанди

У Луанди је 16 и 17. јуна 2021.године одржан 13.Самит шефова држава и влада Заједнице земаља португалског говорног подручја – CPLP, на коме је била представљена и Република Србија, која има статус придруженог посматрача.


Oпширније...
Србија остварила велики успех у области дигитализације

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на скупу посвећеном дигитализацији и ИТ сектору, који је одржан у Њујорку, да је, откако је постала премијерка, најпоноснија на успех Србије у области дигитализације.


Oпширније...
Селаковић позвао представнике чланица ПНЗ да се у октобру окупе у Београду

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић обратио се данас на Министарској конференцији Покрета несврстаних земаља (ПНЗ) и том приликом је упутио позив представницима чланица да се окупе у Београду, 11. и 12. октобра, када ће бити обележена 60. годишњица од одржавања прве Конференције Покрета несврстаних у Београду 1961. године.


 


Oпширније...
Састанак председника Вучића са министром унутрашњих послова Републике Aнголе

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас министра унутрашњих послова Републике Анголе Еуженија Лабориња, који му је уручио писмо председника Жоаоа Мануела Гонсалвеша Лоуренса са жељама за добро здравље, благостање и просперитет српског народа.


Oпширније...
Сусрет МСП РС Н.Селаковића са потпрседником Р.Анголе

03. јул 2021. године

Селаковић: Вишедеценијско пријатељство Србије и Анголе


Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је у Лусаки са потпредседником Анголе Борнитом де Соузом.


Oпширније...
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација


Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација,

У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.

 

 


Oпширније...
Селаковић честитао Дан Африке

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић упутио је честитку поводом обележавања Дана Африке у којој је пожелео просперитет и благостање свим афричким земљама и народима.


Oпширније...
Посета амбасадора Перишића провинцији Бенго

Амбасадор Републике Србије у Анголи Милош Перишић посетио је у среду, 19.05., провинцију Бенго и том приликом се сусрео са гувернером провинције Маром Баптистом Киозом.

 


Oпширније...
Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“

У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.

 


Oпширније...
Амбасадор Перишић код Министра спољних послова Анголе

Амбасадор Републике Србије у Анголи Милош Перишић сусрео се са министром спољних послова Анголе Тете Антониом коме је уручио саучешће МСП РС Селаковића.


Oпширније...
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.

 


Oпширније...
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.


 


Oпширније...
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.


Oпширније...
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу


Oпширније...
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.


Oпширније...
Сарадња са Анголом у области разминирања

Амбасадор Р.Србије у Анголи Милош Перишић посетио је 07.априла 2021.године анголски Институт за разминирање, где се сусрео са генералним директором те установе бригадиром Рамос Мигуелом.


Oпширније...
Парламентарна сарадња Србије и Анголе

Амбасадор Републике Србије у Анголи Милош Перишић састао се 30.3.2021. са Председником Народне Скупштине Републике Анголе Фернандом де Пиједаде душ Сантушем са којим је разговарао о даљем јачању парламентарне и других облика сарадње. Констатовано је да су односи између две земље традиционално добри и пријатељски и да постоји доста простора за унапређење сарадње.

 


Oпширније...
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.

 


Oпширније...
Сарадња Града Београда и Луанде

Милош Перишић, амбасадор Републике Србије у Анголи, састао се са Жоаном Лином, гувернером Луанде са којом је разговарао о могућностима за сарадњу између два главна града.


Oпширније...
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.

 

 

 


Oпширније...
РЕПУБЛИКА СРБИЈА У МЕСЕЦУ ФРАНКОФОНИЈЕ

„Република Србија, као придружена чланица Франкофоније, заједно са целом франкофоном заједницом у свету обележава „Месец Франкофоније“. За све љубитеље српске културе и француског језика Министарство културе и информисања Републике Србије је приредило богат програм, а Амбасада РС у Луанди вас позива да откријете разноликост и богатство српске културе на француском језику.

 

 Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ.

„То је и наша морална обавеза, како би генерацијама иза нас оставили један бољи свет“, рекао је Селаковић учествујући видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу, који се одржава у Кјоту. 


Oпширније...
Одржан први састанак Радне групе за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније

У Министарству спољних послова Републике Србије данас је одржан први састанак интерресорне Радне групе за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније, чији је председник министар спољних послова Никола Селаковић.


Oпширније...
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.


Oпширније...
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана

 

Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.

Председник је рекао да ће пре ставити „главу на пањ, него да потпише било какав папир са признањем и подсетио да је то већ једном одбио у Вашингтону, где су постојале две верзије споразума.

Навео је да је одмах повукао своју делегацију, да је америчкој делегацији рекао да Србија такав споразум неће потписати и поручио да ће Србија увек настојати да води мирне разговоре како би сачувала мир, али да неће дозволити да је понижавају.

Председник Србије захвалио је на писму-честитки америчком председнику Џоу Бајдену поводом предстојећег Дана државности, у коме се поред уобичајеног истицања посвећености унапређењу економске сарадње, регионалне стабилности и демократских вредности, недвосмислено позива на међусобно признање Србије и Косова као последице.

Међусобно признање Србије и Kосова не стоји ни у једном акту ниједне светске организације, указао је председник и поновио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством Европске уније, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.

Према председниковим речима, ситуација јесте тешка и биће све тежа.

Kао што сам вам рекао пре три дана, ја то видим, ја то очекујем, видим како се то полако стеже, зато што су њихови међусобни сукоби у светским оквирима све снажнији и све већи, и онда ми ту плаћамо цену, рекао је председник.

Вучић је поручио да је до наше државе да настави са снажењем земље у економском смислу.

Председник је додао да је улога војске веома значајна у веома сложеним безбедносним и политичким условима савременог света и да зато Србија мора да уради све што може да одврати сваког потенцијалног агресора и нападе на грађане и земљу.

„Политика снажења војске биће настављена убрзано, нагласио је председник додајући да је циљ да српска војска може да буде стабилизатор политичких прилика у региону.

Према његовим речима, свакоме треба да буде јасно да Србија није џак за ударање и да може свако да је нападне и да јој прети као што је то било у прошлости.

Вучић је рекао да је задовољан оним што је видео и зато што је много тога урађено у претходном периоду и истакао да ће од априла месеца војним лицима бити знатно увећане плате.

Председник је рекао и да ће се наставити улагања у Војску Србијe, којој је поручио да од ње очекује да и даље буде чувар наше земље, њеног интегритета и слободе.

„Од вас очекујемо да будете чувари наше земље, њеног интегритета, слободе, да будете бранитељи народа, чувари отаџбине, заштитници интереса Србије и да будете одвраћајући фактор сваког агресора и за сваког ко би помислио да нападне Србију, рекао је Вучић.

На војној вежби под називом „Врх копља приказана је оспособљеност 72. бригаде за специјалне операције, а приказу способности, које је председник Србије и врховни командант Војске Србије оценио са врло добро, присуствовали су и потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић.

 

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Београд,

7. фебруар 2021. године

 Селаковић и Гујон честитали Савиндан - 26.01.2021.

 

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.

У видео снимку на Твитер профилу Министарства спољних послова, Селаковић је рекао да учење и завештање Светог Саве, светосавље, није само верски, политички или национални концепт већ филозофија живота.

Навео је да је Свети Сава, поред свега што је био, био и први велики српски дипломата заслужан не само за учвршћивање српске православне духовности већ и за политичку консолидацију средњовековне Србије у 13. веку.

Зато је Свети Сава, истиче Селаковић, остао недостижни узор свима који желе да се баве јавним послом на корист српске државе и народа.

„Био је највећи српски духовник и велики политичар, а наук који нам је оставио гласи да се држава, као и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности“, рекао је Селаковић.

Истакао је да су то принципи којих и данас, после више од осам векова, треба да се придржава сваки припадник нашег народа.

„Драга браћо и сестре, драга децо, чувајте српско име, културу, традицију. Чувајте наш прелепи српски језик и ћирилицу. Срећан нам Савиндан", додао је Селаковић.

https://youtu.be/_Wt14zD4nDQСелаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије

Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Наш трајни интерес је и пуноправно чланство у Европској унији, јер то је тип друштва којем тежимо. На билатералном плану, наш циљ је учвршћивање веза са традиционалним пријатељима, са Руском Федeрацијом и НР Кином, као и градња нових партнерских односа са САД. Један од најважнијих задатака наше спољне политике је и унапређење положаја и заштита права и идентитета нашег народа у региону, као и пружање разних видова подршке Србима у дијаспори. Све су то веома важни и врло често комплементарни циљеви, истиче Никола Селаковић.

Какве односе очекујете да Србија има са новом америчком администрацијом?

Било би преурањено да у јавности спекулишемо о томе. Нова председничка администрација у Вашингтону је у овом часу заокупљена унутрашњим питањима и тако ће бити још неко време. У тиму председника Џозефа Бајдена има људи који су се бавили нашим регионом, и вероватно је да ће Балкан и Србија у једном тренутку бити у жижи америчке спољне политике. Подсетићу вас да су председник Вучић и председник Бајден не тако давно имали веома садржајне разговоре у Београду, након којих је наш председник констатовао да је имао прилику да разговара са врсним познаваоцем прилика у овом делу света и изванредно припремљеним саговорником. С обзиром на њихов лични однос, али и важност унапређења веза Србије и САД, са разлогом можемо очекивати да у догледно време буде организован и сусрет двојице председника. Сигуран сам да ће на природу и динамику односа Србије и САД утицати и чињеница да нас у Вашингтону представља амбасадор Марко Ђурић, чије је присуство инаугурацији председника Бајдена важан сигнал и, верујем, весник позитивних помака у билатералним односима наших земаља.

Какви су односи наше земље са Москвом, Бриселом и Пекингом?

Русија је наш традиционални пријатељ и то пријатељство надилази пуке политичке везе. Реч је о дубоким духовним, културним и цивилизацијским спонама и природно је што имамо обострани интерес да те везе унапређујемо, иако су оне на веома високом нивоу. Са НР Кином имамо однос који се, осим на искреном челичном пријатељству наших народа и високих политичких представника, заснива на дубоком поверењу и узајамној подршци. Србија је стратешки опредељена за пуноправно чланство у Европској унији и то је познато свим нашим пријатељима, али своја пријатељства не заборавља, већ их јача и унапређује, и према свакоме наступа искрено, не скривајући своје намере. У том смислу, не тражимо за себе никакав ексклузиван статус, већ само право да слободно и суверено доносимо одлуке о својој будућности и односима са свима који нас поштују.

Да ли Србија може да води другачију спољну политику од оне коју сада води?

Увек је могуће имати другачију политику, уосталом осврните се на спољну политику Србије пре десет, двадесет или тридесет година, сагледајте тадашње резултате и видећете колико је ненадокнадиво скупа била та политика. Мера исправности једне политике, била она спољна или унутрашња, јесу њени резултати и ефекат на живот грађана и судбину читаве државе.

Наши спољнополитички приоритети нису дефинисани у афекту, већ су плод озбиљног и дубоког сагледавања наше сложене позиције и стратешког промишљања о начинима за њено побољшање. Србија данас има и бољу међународну репутацију и кредибилитет него пре две деценије, а главни разлог је то што смо резултатима показали колико смо озбиљна и одговорна држава. Та врста кредибилитета се не постиже триковима, већ само вредним и промишљеним радом на себи. И морам да и овом приликом нагласим да је главни инспиратор таквог односа према политици, држави и њеној будућности управо председник Александар Вучић. На функцији министра спољних послова у прилици сам сваког дана да видим колико је ван граница наше земље предсесник Вучић цењен и поштован.

Када се може очекивати да буду попуњена упражњена места амбасадора и конзула Србије у свету?

То је један од главних задатака током 2021. године. Ово ће бити година освежавања, а верујем и подмлађивања српске дипломатије. Наша држава, с обзиром на своју величину, има прилично разгранату дипломатску мрежу, што јој пружа велике могућности за продубљивање политичких и економских односа са државама на свим странама света. Али потребни су нам више свежих и енергичних кадрова, људи који ће бити најдостојнији представници једне модерне и динамичне Србије. Србија такве људе има, а озбиљно подмађивање нам је потребно, како да бисмо избегли стварање великих генерацијских кадровских празнина, и поставили темеље модерне каријерне дипломатије.

Какви су Ваши односи са председником Србије Александром Вучићем?

Председник Вучић и ја смо, осим што имамо блиске и пријатељске односе, по природи посла и наших уставних надлежности, најближи сарадници у реализацији спољнополитичких циљева Србије. То ми омогућује да са њим често разговарам, и у многим приликама доста новог и важног научим. Председник Вучић је човек који својим стратешким и визионарским приступом политици инспирише људе око себе, и поносан сам на то што сам годинама имао прилику да будем део његовог најужег тима сарадника, и што сам га имао за својеврсног политичког ментора. У сваком случају, његова визија Србије као модерне, напредне и просперитетне државе, која независно и суверено одлучује о својој судбини, је и моја жеља и смисао политичког деловања. Само таква Србија може да буде поуздан ослонац сопственим грађанима, као и Србима ван наших граница, али и инспирација читавом региону.

 Извор: Политика

26.1.2021.К О Н К У Р С за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години

 

Конкурс за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години

 

На основу члана 76. Закона о култури („Службени гласник РС“, број 72/09, 13/16 и 30/16-испр.) и  Уредбе о критеријумима, мерилима и начину избора пројеката у култури који се финансирају и суфинансирају из буџета Републике Србије, аутономне покрајине, односно јединица локалне самоуправе  („Службени гласник РС“, брoj: 105/16 и 112/17), а у складу са Законом о буџету Републике Србије за 2021. годину („Службени гласник РС“, број: 149/2020)

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА

Сектор за савремено стваралаштво и креативне индустрије

расписује
К О Н К У Р С
за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству  у 2021. години

 

Предмет конкурса је: суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.

Општи циљ конкурса је: подстицање превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.

На конкурс у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике може се аплицирати из следећих књижевних области: поезија, проза, драма, књижевност за децу (изузимајући сликовнице и уџбенике), антологије и тематски избори и теоријска дела из области културе и уметности намењена широј читалачкој публици.

Приоритет за подршку преводима на стране језике ће бити дат класичним делима српске књижевности као и делима која су била запажена у стручној јавности.

Најмањи износ који ће се финансирати и суфинансирати по пројекту: 100.000,00 динара.

Учесник на конкурсу у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике мора доставити следећа документа:

 1. Извод из одговарајућег регистра или потврду о регистрацији правног лица из које се види да је учесник конкурса регистрован искључиво или претежно за издавчку делатност.
 2. Извод из судског или другог регистра којим се доказује да страном издавачу није у року од две године од објављивања Конкурса изречена правоснажна мера забране обављања издавачке делатности.
 3. Потписан или парафиран уговор о ауторским правима са писцем из Србије (наследником аутора) или овлашћеним издавачем чије дело има намеру да преводи.
 4. Потписан или парафиран уговор са преводиоцем предметног дела.
 5. Актуелни каталог у којем се налазе најмање четири књижевноуметничка дела. (Актуелни каталог подразумева каталог за 2019/0. или 2020/2021. годину).
 6. Преводиочев CV или референтну листу превода преводиоца.
 7. Књигу која ће бити преведена (физички примерак књиге из које се види наслов, аутор, издавач, и др.). Овај услов може испунити достављањем и домаћи издавач или аутор дела.
 8. Изјаву учесника на конкурсу у којој се изјашњава о разлозима одабира одређеног наслова као и план за промоцију преведеног наслова на територијама ван Републике Србије.
 9. Попуњен образац: Подаци о учеснику на конкурсу (ПРИЛОГ: О2).
 10. Попуњен конкурсни образац (ПРИЛОГ: О1).
 11. Подносилац пријаве регистрован ван територије Републике Србије потребно је да достави упутство о уплати на девизни рачун отворен код пословне банке са јасно назначеним SWIFT и IBAN кодом.

Пријава и остала документација која се односи на пријаву морају бити на српском језику или енглеском језику.

Од средстава намењених за ову сврху у буџету Министарства културе и информисања 70% је начелно намењено за подршку страним, а 30% за подршку домаћим издавачима. Финансијска подршка се даје искључиво за превођење дела, а не за трошкове штампе, дистрибуције или припреме књиге за штампу.

Да би финансијска помоћ била исплаћена страном издавачу он Министарству културе и информисања претходно мора доставити шест (6) примерака преведене књиге.

Учесник на конкурсу мора послати попуњене и потписане образаце О1 и О2 са  траженим документима из овог Конкурса која су назначена у наслову Формални услови. Обрасци се налазе на сајту Министарства културе и информисања (www.kultura.gov.rs) .

Подршка Министарства културе и информисања Републике Србије мора бити јасно назначена на свим примерцима књиге чији је превод финансијски подржан. Логотип министарства и текст биће послати мејлом на адресу издавача.

О избору пројеката по расписаном Конкурсу одлучује стручна комисија коју образује Министарство културе и информисања. Стручна комисија ће се у свом раду руководити учесталошћу и књижевном оправданошћу подршке коју су на претходним конкурсима добијала дела савремених аутора.

Мерила за избор пројеката који се финансирају и суфинансирају из буџета Републике Србије по областима у култури одређена су у члану 4. Уредбе о критеријумима, мерилима и начину избора пројеката у култури који се финансирају и суфинансирају из буџета Републике Србије, аутономне покрајине, односно јединица локалне самоуправе (видети на интернет страни: www.kultura.gov.rs/propisi/propisiukulturi ).

Пројекти који се финансирају и суфинансирају из буџета Републике Србије оцењиваће се на основу следећих критеријума:

1) усклађеност пројекта са општим интересом у култури и циљевима и приоритетима конкурса;

2) квалитет и садржајна иновативност пројекта;

3) капацитети потребни за реализацију пројекта и то

(1) стручни, односно уметнички капацитети,

(2) неопходни ресурси;

4)финансијски план-разрађеност, усклађеност са планом активности пројекта, економичност и укљученост више извора финансирања;

5) степен утицаја на квалитет културног живота заједнице.

Не разматрају се:

1) једнократни пројекти који су већ подржани на претходним конкурсима Министарства,

2) пројекти са изразито комерцијалним ефектима.

Право учешћа на овом конкурсу имаjу: установе, уметничка и друга удружења и организациjе/правна лица, а која су регистрована у Републици Србији и изван териториjе Републике Србиjе, односно професионални страни издавачи регистровани искључиво или претежно за издавачку делатност, ван територије Републике Србије.

Право учешћа на овом конкурсу немаjу установе културе чији је оснивач Република Србија, који се финансирају сходно члану 74. Закона о култури.

Један пројекат може бити пријављен само на једном конкурсу министарства.

У обзир ће се узимати приjаве достављене:

 1. искључиво поштом (адреса: Министарство културе и информисања, Влаjковићева 3, Београд, са назнаком „Конкурс за суфинансирање пројеката пројекат превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике у 2021. години“)
 2. у 4 примерка на Формулару за пријаву на Конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике 2021. години ( у даљем тексту Формулар)
 3. Уколико један подносилац доставља више пројеката, за сваки пројекат подноси посебну пријаву.

На званичној интернет страни Министарства www.kultura.gov.rs може се преузети пријавни Формулар за пројекат превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.

Конкурс је отворен од 19. јануара  до 9. марта 2021. године.

Конкурсни материjал се не враћа.

Резултати овог конкурса ће бити обjављени на званичној интернет страници  Министарства културе и информисања, најкасније 60 дана од датума закључења конкурса. На тај начин ће Министарство културе и информисања обавестити све подносиоце пријава и ширу јавност о резултатима конкурса.

Издавач је дужан да превод дела за које су одобрена средства објави до 1. децембра 2021. године.

Додатне информациjе се могу добити у Министарству културе и информисања сваког радног дана од 13,00 до 15,30 часова: на телефон +381 11 3398-026, или мејл: mladen.veskovic@kultura.gov.rs – пројекат превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике;

Достављени материjали се не враћају.

Неблаговремене и недопуштене пријаве, биће одбачене.

У случају непотпуне и неразумљиве пријаве Министарство обавештава подносиоца пријаве на који начин да уреди поднесак и то у року који не може бити краћи од осам дана, уз упозорење на правне последице ако не уреди поднесак у року.


ФОРМУЛАРИ:   https://bit.ly/392NUB2Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста

Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.

  


Oпширније...
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти

Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.

 


Oпширније...
Председник Републике Александар Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.


Oпширније...
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".


Oпширније...
Саопштење Министарства спољних послова Републике Србије

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.


Oпширније...
Саопштење Министарства спољних послова Републике Србије поводом Међународног дана људских права

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.


Oпширније...
Десета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону

Удружење новинара Србије - УНС, уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије организују десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону, 29.децембра 2020.године


Oпширније...
ПРЕДАЈА АКРЕДИТИВА ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ АНГОЛЕ

Дана 22.10.2020. године изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Републици Анголи, Милош Перишић, предао је акредитивна писма Председнику Републике Анголе Жоау Мануелу Гонсалвешу Лоуренсу.РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У РЕПУБЛИКУ АНГОЛУ У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Р.Србије могу да уђу на територију Р.Анголе уколико поседују визу или регулисани боравак. По доласку, смештају се у обавезни државни карантин у трајању од 14 дана. Овај период може бити скраћен на седам дана уколико лице о свом трошку уради тест у овлашћеној лабораторији.
Горе наведено важи и за све остале стране држављане.ПОНОВО ОТПОЧЕТ ПРИЈЕМ ЗАХТЕВА ЗА ВИЗЕ

Амбасада Р. Србије у Луанди је поново отпочела са пријемом визних захтева. Визни захтеви ће се предавати искључиво уз претходно заказан термин путем е-маила Амбасаде serbiaemb@netcabo.co.ao. 

Приликом доласка на термин у Амбасади, обавезно је коришћење маски и поштовање друштвеног размака.

 УКИНУТА ЗАБРАНА УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

Обавештавамо да је Влада Републике Србије (21.05.2020. године) донела Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију, као и Одлуку о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID – 19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу.


Поменутим одлукама, које су на снагу ступиле данас (22.05.2020. године), отворени су сви гранични прелази Републике Србије и функционишу у уобичајеном режиму за све категорије домаћих и страних држављана.


Такође, укинуте су епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана. Уместо ранијих мера (кућна изолација и обавеза поседовања негативног PCR теста), путницима ће приликом пасошке контроле бити уручено писмено обавештење – здравствено упозорење о мерама којих се треба придржавати ради спречавања даљег ширења заразне болести COVID-19.

 ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ: ЛАЖНИ САЈТ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ГЛАСАЧА У ИНОСТРАНСТВУ

 

Преносимо саопштење Министарства дрзавне управе и локалне самоуправе:

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.

 Поновљени конкурси Министарства спољних послова, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

 

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписала је конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, који су отворени од 18. маја 2020. године до 1. јуна 2020. године. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања доступне су на линку:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 РЕЖИМ УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Одлуком о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију („Службени гласник РС“, бр. 37/20 од 19. марта 2020. године), која је донета у циљу спречавања ширења заразне болести COVID-19 затворени су сви гранични прелази за улазак путника у Републику Србију. Изузетно, у складу са националним интересима и из хуманитарних разлога, улазак преко граничних прелаза у Републику Србију може се привремено омогућити на основу претходно издатог одобрења надлежног органа државне управе Р. Србије.

ПРОЦЕДУРА ПОДНОШЕЊА ЗАХТЕВА ЗА ОДОБРЕЊЕ УЛАСКА:

Захтев за одобрење уласка у Р. Србију држављани Р. Србије из Луанде, Габона и Екваторијалне Гвинеје треба да поднесу Амбасади Р. Србије у Луанди, на e-mail: serbiaemb@netcabo.co.ao, најмање пет радних дана пре планираног путовања.

Захтев треба да садржи следеће податке:

1. Име и презиме
2. ЈМБГ
3. Број важећег пасоша Р. Србије и копија пасоша у прилогу (ко нема важећи пасош треба да се обрати Амбасади за издавање путног листа)
4. Адреса у Србији (град, улица и број)
5. Начин путовања – копија авио карте и назначен број резервације и e-mail са ког је купљена авио карта или регистарске ознаке возила, уз навођење тачног итинерера путовања, укључујући и места преласка граница држава у транзиту
6. Разлоге хитности путовања
7. Контакт телефон и e-mail

У поступак ће бити узети само комплетни захтеви.

ЕПИДЕМИОЛОШКЕ МЕРЕ

1. Држављани Р. Србије који поседују горе наведено одобрење могу ући у Републику Србију без одређивања мера стављања под здравствени надзор (изолација у кућним условима) ако поседују негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата, издат од стране референтне лабораторије земље из које долазе или улазе у Републику Србију.

Деца до 12 година не морају имати тест на присуство вируса SARS-CoV-2, ако родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета поседују негативан тест.

2. Држављани Р. Србије који приликом уласка немају тест, при чему не показују симптоме заразне болести COVID-19, биће стављени под санитарни надзор (изолација у кућним условима 14 дана);

3. Држављани Р. Србије и страни држављани са регулисаним боравком у Р. Србији који уђу у Р. Србију без теста и одреди им се мера здравственог надзора, имају могућност да им се наведена мера укине уколико у периоду трајања мере добију негативан ПЦР тест, издат од стране референтне лабораторије у Р. Србији, на лични захтев и о сопственом трошку.

4. Држављани Р. Србије код којих се уочавају симптоми заразне болести COVID-19, одмах се упућују у одговарајућу здравствену установу и према њима се поступа у складу с протоколом, што су дужни да прихвате.

ИЗЛАЗАК ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ:

Гранични прелази за излазак путника из земље никада нису били ни затварани, те, са становишта органа Републике Србије, не постоје никакве сметње и посебне формалности приликом напуштања територије Републике Србије (осим уобичајене контроле докумената). С друге стране, улазак лица са територије Р. Србије на територије суседних држава зависи (и) од режима поменутих држава, односно отворености њихових граница за улазак путника.

 ИЗБОРИ 2020: НАСТАВАК ИЗБОРНИХ РАДЊИ

 

Председник Републике Србије је 10. маја 2020. године донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике ("Службени гласник РС", број 68/20), којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020. године.

У складу са Решењем Републичке изборне комисије, као органом који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донетим 11. маја 2020. године, дипломатско-конзуларна представништва настављају са изборним радњама, односно са пријемом захтева држављана Републике Србије за гласање у иностранству. Захтеви ће се примати до поноћи 30. маја 2020.године (локално време у Р. Србији).

Држављани Републике Србије који су заинтересовани да своје бирачко право искористе у иностранству је потребно да се пријаве надлежном дипломатско-конзуларном представништву.

 ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ УСТАНОВА КУЛТУРЕ НА СТРАНИМ ЈЕЗИЦИМА

Имајући у виду мере Владе Републике Србије уведене са циљем што безбеднијег превазилажења друштвене ситуације настале због епидемије COVID-19, а у циљу олакшавања приступа дигиталним садржајима становницима Републике Србије, и посебно, корисницима из других земаља, Министарство културе и информисања представља дигиталне садржаје националних установа културе, доступне на страним језицима. Табелу са садржајима у дигиталном облику (виртуелне туре, дигитални аудио и видео материјал, фотографије, текстве, 3Д скениране објекте и др) можете наћи овде

(http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/digital-contents----serbian-cultural-institutions-2020)

Српски филмови:

1. Поред мене (2015, Стеван Филиповић, драма, 110 мин)
http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=1314
Link: http://www.youtube.com/watch?v=hpKAFB9QUZc

2. Шишање (2010, Стеван Филиповић, драма, 98 мин)
http://fcs.rs/en/films/film-database?page=film&id=169
Link: http://www.youtube.com/watch?v=tsH6IRftCEI

3. Шејтанов ратник (2006, Стеван Филиповић, фантастична комедија, 94 мин)
http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=152
Link: http://www.youtube.com/watch?v=IgxT0TmisxE

 КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНАСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

 

Обавештавамо да се поништавају конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре, као и да ће се нови расписати по престанку ванредног стања у Републици Србији.

 ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ

У намери да становништву у Р. Србији и иностранству олакша приступ садржајима из културе, имајући пре свега у виду спреченост обављања програмских активности установа културе, Министарствo културе и информисања упутило је препоруку установама културе да се грађанима омогући максимална доступност дигиталних садржаја из области културе.

Мера је донета у циљу што безболнијег превазилажења друштвене ситуације настале због епидемије коронавируса и првенствено је намењена онима који су у било којој врсти изолације и грађанима који поштују меру останка код куће.

На веб страници Министарства културе и информисања можете пронаћи списак дигиталних садржаја у области културе које нуде установе културе Републике Србије:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje-

као и приступом на веб сајт Дигитална солидарност:

https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/

Министарство културе и информисања је установило Претраживач културног наслеђа, који обезбеђује доступност информација о културном наслеђу Републике Србије  које се чува у библиотекама, архивима, музејима, галеријама, заводима за заштиту споменика и другим субјектима у култури. Циљ Претраживача је подстицање учења и јачања свести и значаја културног наслеђа. Претраживач је доступан на српском и енглеском језику и приступа му се преко линка:

https://kultura.rs/


На приложеним веб странама биће ускоро доступни и додатни садржаји.

 ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ЧИТАВЕ СРБИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је 15. марта да је због ситуације са коронавирусом донета одлука о проглашењу ванредног стања на територији целе Републике Србије.


Председник Вучић је на конференцији за новинаре у Палати Србија рекао да је оваква одлука донета након састанка Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19 и Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести COVID-19 по привреду, којем је председавао.


Ванредно стање ступило је на снагу одмах, након објаве у „Службеном гласнику“, а уследила је седница Владе на којој је донетеа уредба о мерама које ће се примењивати за време ванредног стања.


У складу са тим, границе Републике Србије затворене су за све стране држављане, са изузетком дипломата акредитованих у Србији и странаца с боравишном дозволом или сталним настањењем у Србији. Грађани Републике Србије, као и акредитоване дипломате и страни држављани који имају боравиште у Републици Србији, а који улазе у Републику Србију, у обавези су да буду у самоизолацији од најмање 14 дана, под кривичном одговорношћу. Ова мера ће бити стриктно контролисана и њено кршење биће најстроже санкционисано. Грађанима ће при уласку у земљу бити уручено законски обавезујуће решење. Затворска казна за кршење ове одредбе је до три године затвора. Ово је веома важно како би се смањило кретање грађана, што је један од главних разлога за увођење ванредног стања у циљу спречавања ширења вируса COVID-19.

Када је реч о грађанима Републике Србије и страним држављанима који имају боравиште у Републици Србији, а који долазе из Швајцарске Конфедерације, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Франсцуске републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке одређује се изолација у трајању од 28 дана. Двојни држављани у Републику Србију могу да ућу само уколико презентују пасош Републике Србије, а не земље која се налази на листи земаља за које важи забрана (Аустрија, Швајцарска, Немачка…).

Поменута забрана не примењује се на:

1) Посаде (возач и сувозач) теретних моторних возила (камиони, шлепери…) приликом обављања међународног превоза терета у друмском саобраћају. Међународни транзит теретних возила ограничава се на период не дужи од 12 часова  од момента уласка на територију Републике Србије;

2) Посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Р.Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р. Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходне пловибе од момента уласка на територију Р.Србије у случају низводне пловибе;

3) Возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;

4) Посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Р. Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Р. Србије;

5) Лица која су добила сагласност за улазак у Р. Србију од Радног тела Владе који чине припадници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих полова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре;

6) Хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путем.
 Прекидање радњи у спровођењу избора

 

У складу са чл. 5 Уредбе о мерама за време ванредног стања, коју је донела Влада Р. Србије, прекидају се све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике, расписаним за 26. aприл 2020. године.

Републичка изборна комисија, као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донела је решење о прекиду изборних радњи, за време док траје ванредно стање, с тим да ће се изборни процес наставити у складу са одлуком о престанку ванредног стања.

 Прекид издавања виза због ванредног стања

 

Обавештавамо да, због увођења ванредног стања на територији Р. Србије, Амбасада не врши пријем захтева за визе странаца који намеравају да улазе на територију РС.

 КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ

 ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

Председник Републике Србије господин Александар Вучић, сходно члану 109. става 6. Устава Републике Србије донео је  4. марта 2020.године одлуку о расписивању избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије. Избори ће се одржати у недељу, 26. априла 2020. године.


Обавештавамо да сви пунолетни грађани, држављани Републике Србије, који се налазе у Републици Анголи, а који желе да гласају, могу то да учине само уколико се до суботе, 4. априла 2020. године пријаве за гласање у иностранству и то Амбасади РС у Луанди у којoj намеравају да гласају или општинској, односно градској управи по месту пребивалишта у земљи.


Неопходно је попунити Захтев за упис у бирачки списак података, да ће бирач гласати у иностранству, без обзира да ли су грађани – бирачи раније гласали у иностранству.


На изборима могу да гласају сви пунолетни држављани Републике Србије. Да би се то право остварило држављани Републике Србије могу на основу Јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ) електронским путем проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак, преко сајта Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије (МДУЛС), односно преко следећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs

Уколико је лице уписано у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда се Aмбасади РС у Луанди подноси само Захтев за упис у бирачки списак податка у иностранству:  

http://www.luanda.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_za_upis_u_biracki_spisak_podatka_da_ce_birac_glasati_u_inostranstvu.doc

Уколико лице није уписано у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда подноси два захтева:

http://www.luanda.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_za_upis_u_biracki_spisak.doc

http://www.luanda.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_za_upis_u_biracki_spisak_podatka_da_ce_birac_glasati_u_inostranstvu.doc

Попуњен и потписан захтев, уз копију важећег личног документа Републике Србије (пасоша, личне карте или возачке дозволе са уписаним ЈМБГ) може се поднети лично у Амбасади Републике Србије у Луанди, сваког радног дана од 09:00-15:30 часова, или доставити путем e-maila: serbiaemb@netcabo.co.ao.

 Обавештење за бираче са боравиштем у иностранству о остваривању бирачког права на изборима за народне послнике Народне скупштине

 

На основу члана 16. став 2. Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 104/09 и 99/11) и тачке 8. Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 15/12 и 88/18), Министарство државне управе и локалне самоуправе


ОБАВЕШТАВА


БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ


Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (4. април 2020. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.


Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.


Надлежна општинска, односно градска управа решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставља дипломатско-конзуларнмо представништву које је проследило захтев, ради обавештавања бирача.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/

 Пријем поводом Дана државности Републике Србије

 

Амбасадор Драган Марковић приредио је пријем поводом Дана државности Републике Србије коме су присуствовали државни секретар Министарства иностраних послова и председница Одбора за спољну политику и међународну сарадњу Националне скупштине, државни секретар Министарства националне одбране и копредседавајући Заједничког комитета за сарадњу Р.Србије и Р.Анголе у области одбране и шеф Националног бироа Интерпола, који је и члан Извршног комитета ове међународне организације.

На пријему су такође били присутни чланови дипломатског кора, представници анголских пословних асоцијација, бивши анголски студенти у нашој земљи и представници српских компанија и угледни грађани Р.Србије који раде и бораве у Анголи.

 КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКAТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

 

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписала је конкурсе за суфинансирање пројекaта који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.


Конкурси ће бити отворени у периоду од 20. јануара до 10. фебруара 2020. године.


Све информације  о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 Народна банка Републике Србије објавила Финансијски водич за повратнике

 

Народна банка Републике Србије је израдила Финансијски водич за повратнике којим настоји да унапреди информисаност наших грађана који желе да се врате у Р.Србију, са аспекта девизних прописа и уз настојање да се створе услови за њихов лакши повратак и бржу интеграцију, као и располагање њиховим новцем. Циљ ових активности је да се на једном месту пруже све информације у вези са већином питања из области девизног пословања које су значајне за повратак наших грађана из иностранства, у складу са законом о девизном пословању. Финансијском водичу се може приступити путем сајта Народне банке Србије путем следећег линка:


https://www.nbs.rs/internet/english/20/dev/finansijski_vodic_za_povratnike_e.pdf

http://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf

 УКИДАЊЕ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ Р. ЈЕРМЕНИЈЕ

 

Одлука о укидању виза за држављане Р. Јерменије, носиоце обичних пасоша, ступа на снагу од 2. новембра 2019.г. Од тог датума држављани Р. Јерменије, носиоци обичних пасоша, моћи ће да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије најдуже 90 дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од 180 дана.

 Сусрет амбасадора Драгана Марковића са председником Националне скупштине Анголе Фернандом да Пиедаде душ Сантушем

 

Амбасадор Драган Марковић срео се са председником Националне скупштине Анголе Фернандом да Пиедаде душ Сантушем (6.8.2019.) и уручио позив председнице Народне скупштине Р.Србије Маје Гојковић за 141. Скупштину Интерпарламентарне уније у Београду (13-17.10. о.г.) на којој се очекује учешће више од сто делегација националних парламената.


У разговору током сусрета, односи Р.Србије и Р.Анголе оцењени су као веома добри и истакнут је интерес за јачање парламентарне сарадње, која представља важан елемент укупне сарадње две пријатељске земље.

 Кандидатура Републике Србије за реизбор у Извршни савет UNESCO

 

У прилогу можете преузети брошуру о кандидатури Републике Србије за реизбор у Извршни савет UNESCO.

 

http://ojdinfo.msp.rs/wp-content/uploads/2019/07/REPUBLIC-OF-SERBIA-CANDIDATE-FOR-THE-UNESCO-EXECUTIVE-BOARD-2019-2023.pdf

 Одлуке о суфинансирању пројеката

 

Обавештавамо да су у МСП 19. јуна о.г. донете Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у Региону. Одлуке можете преузети на следећим линковима:


http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf


http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019.pdf

 КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКAТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

 

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписала је конкурсе за суфинансирање пројекaта који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Конкурси ће бити отворени у периоду од 13. марта 2019. године до 01. априла 2019. године.

Све информације  о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/.

 Пријем поводом Дана државности Републике Србије

 

Поводом Дана државности Републике Србије, амбасадор Драган Марковић приредио је пријем коме су присуствовали високи представници анголских државних органа, дипломатски кор, анголски пословни људи и представници њихових асоцијација, представници медија, бивши анголски студенти у нашој земљи, представници српских компанија и наши угледни грађани који раде и бораве у Анголи. 

 Одлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Федерације С.Китс и Невис и Републике Палау

 

Влада Републике Србије, на седници одржаној 18. јануара 2019. године, донела je Одлуку о укидању виза за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау, носиоце свих врста пасоша, према којој држављани ових држава могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 90 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од 180 дана, уколико не постоје сметње из члана 15. Закона о странцима. Одлука је објављена у „Службеном гласнику РС број 3/2019 од 18. јануара 2019. године и ступа на снагу 25. јануара 2019. године.

 УПИС У МКР У Р.СРБИЈИ ЛИЦА КОЈИМА СУ ИЗВОДИ ИЗ МКР ИЗДАТИ ОД СТРАНЕ БИВШИХ ЈУГОСЛОВЕНСКИХ РЕПУБЛИКА

 

Обавештавају се грађани Републике Србије који су рођени на територији бивших југословенских република, а који до сада нису покренули поступак за упис у матичне књиге Р.Србије, да је потребно да регулишу обавезу уписа у МКР у Р.Србији. Уколико то не учине у догледно време, ови грађани неће бити у могућности да прибаве нове путне исправе пошто се приликом подношења захтева за ПИ неће прихватати изводи из матичне књиге рођених које су издали органи из бивших југословенских република.

 УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ АНТИГВА И БАРБУДА, ГРЕНАДА, КОМОНВЕЛТ ДОМИНИКА И ТРИНИДАД И ТОБАГО

 

Влада Републике Србије, на седници одржаној 25. октобра 2018. године, донела је Одлуку о укидању виза за држављане Антигва и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика и Тринидад и Тобаго, носиоци свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до деведесет (90) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од сто осамдесет (180) дана, уколико не постоје сметње из чл. 15. Закона о странцима.

Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије" бр. 81/2018 од 26. октобра 2018. године, а ступила је на снагу даном објављивања за држављане Антигва и Барбуда, Гренада и Комонвелт Доминика. За држављане Тринидад и Тобаго Одлука је ступила на снагу 03. новембра 2018. године.

Држављани наведених држава, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од 90 дана, или да се школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Р. Србије.

 Захвалност Анголи на принципијелној позицији и подршци територијалном интегритету Републике Србије

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, током посете Луанди (15/16.10.2018.), имао je веома садржајан разговор са анголским колегом Мануелом Домингош Аугуштом.

У пријатељском разговору министри су разменили мишљења о текућим спољнополитичким активностима и процесима у Африци, Европи и шире.

Саговорници су се подсетили и на изузетно пријатељске билатералне односе између Београда и Луанде који датирају још из периода борбе народа Анголе за ослобођење од колонијалних власти.

Два министра су оценила да је потенцијал за развој привредних капацитета изузетно повољан за успешан наступ српске привреде јер је фокус развоја Анголе пољопривреда и пратеће индустрије.

Министар Дачић изразио је захвалност министру спољних послова Анголе за принципијелну позицију Анголе у подршци територијалном интегритету Републике Србије и принципима међународног права и позвао је анголског колегу да у најскорије време званично посети Србију.

 Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

 

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 08. октобра 2018. године, донела Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша. Одлука је објављена у „Службеном гласнику РС", број 75/18 од 09. 10. 2018. године и ступа на снагу 17. 10. 2018. године.

Од тог датума, држављанима ИР Иран, носиоцима обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије, виза је потребна.
 

 Четврто заседање Заједничког комитета за сарадњу у области одбране

Четврто заседање Заједничког комитета за сарадњу у области одбране између Р.Србије и Р.Анголе одржано је у Луанди од 11. до 13. јуна 2018. године. Српску делегацију је предводио Александар Живковић, државни секретар Министарства одбране, а анголску Алфонсо К.Нето, државни секретар Министарства националне одбране за материјалне ресурсе и инфраструктуру. У саставу српске делегације били су и представници предузећа „Планум“, „Југоимпорт-СДПР“, „Нелт“ и „Јомил“.


Током пленарног заседања и састанака поткомитета за војноекономску, војнообразовну и војномедицинску сарадњу, две стране су дефинисале конкретне предлоге и мере које треба предузети у циљу даљег унапређења сарадње у области одбране у наредној 2019. години.


Шефа српске делегације државног секретара А.Живковића примили су одвојено министар националне одбране Салвиано де Жесус Секеира „Кианда“ и начелник Генералштаба Анголских оружаних снага генерал армије Ежидио де Соуза Сантуш.

 УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ БУРУНДИ

 

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 24. маја 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије", бр. 39/2018 од 25. маја 2018. године и ступа на снагу 2. јуна 2018. године.

 УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ АЗЕРБЕЈЏАН, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША

 

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 24. маја 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до деведесет (90) дана у периоду од стоосамдесет (180) дана, од датума уласка у Републику Србију, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије", бр.39/2018 од 25. маја 2018. године и ступа на снагу 2. јуна 2018. године.

 ВЛАДА СЕНТ ВИНСЕНТА И ГРЕНАДИНА УКИНУЛА ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

Влада Сент Винсента и Гренадина је донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша, за улазак и боравак на територији Ст. Винсента и Гренадина, до 30 дана, у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 21. фебруара 2018. године.

 ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ КОЛУМБИЈЕ УКИНУЛА ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

Влада Републике Колумбије је донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша, за улазак и боравак на територији Републике Колумбије, до 90 дана, уз могућност продужетка додатних 90 дана, у периоду од 180 дана у једној календарској  години. Одлука је ступила на снагу 14. фебруара 2018. године.

 УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ ГРУЗИЈЕ, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША

 

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 08. марта 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије", бр. 18/2018 од 09. марта 2018. године и ступила је на снагу 09. марта 2018. године.

 Конкурс за суфинансирање пројеката организација из дијаспоре

 

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 12. до 30. марта 2018. године.


Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета, као и унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.


Информације, услови и начин реализације Конкурса, доступни су на сајту:   http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore

 

 Ступио је на снагу споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша

 

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, који је потписан у Београду, 10. новембра 2016. године, ступио је на снагу 17. јануара 2018. године.

На основу овог споразума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, могу да улазе, транзитирају и бораве на територији државе друге стране, у периоду до деведесет (90) дана од датума уласка."
 

 Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша

 

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 28. децембра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије ", бр.119/2017 од 29. децембра 2017. године и ступа на снагу 05.01.2018. године.

 Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша

 

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 08. децембра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије ", бр. 111/2017 од 11. 12. 2017. године и ступа на снагу 19. 12. 2017. године.

 ОДЛУКА ИСЛАМСКЕ РЕПУБЛИКЕ ИРАН О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША

 

Влада Исламске Републике Иран је донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце обичних пасоша, за улазак и боравак на територији Исламске Републике Иран, најдуже до 30 дана у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 1. новембра 2017. године.

 

 Одлука о укидању виза за држављане Р. Индонезије, носиоце обичних пасоша

 

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 6. октобра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индонезије, носиоце обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11.

Закона о странцима.  Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије ", бр. 090/2017 од  06. 10. 2017. године и ступа на снагу 14. 10. 2017. године.
 

 Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша

 

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, који је потписан у Џакарти, 27. априла 2016. године, ступа на снагу 02. септембра 2017. године.

На основу овог споразума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, могу да улазе, транзитирају и бораве на територији државе друге стране, у периоду до 30 дана од датума уласка.
 

 Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша

 

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, који је потписан у Београду, 4. децембра 2015. године, ступа на снагу 08. септембра 2017. године.

На основу овог споразума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, могу да улазе, транзитирају и бораве на територији државе друге стране, у периоду до 90 дана од датума уласка.
 

 Одлука о укидању виза за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

 

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 22. августа 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. 

Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије ", бр. 79/2017 од  25. 08. 2017. године и ступа на снагу 02. 09. 2017. године.

 

 Одлука о укидању виза за држављане Р. Индије, носиоце обичних пасоша

 

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 22. августа 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима.  

 

 Обележавање Дана сећања на прогнане и страдале Србe 90-их


Дан сећања на прогнане и страдале Србе 90-их обележен је 5. августа 2017. у Амбасади, а присуствовали су пословни људи и запослени у српским фирмама у Луанди, наш спортски тренер и грађани Р.Србије на сталном боравку у Р.Анголи.

 

 Ступање на снагу Споразума између Владе Р. Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша

 

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша ступио је на снагу 13. јула 2017. године. Од овог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији друге државе без виза, у трајању до 90 дана од датума уласка.

 

 Одлука о укидању виза за држављане Републике Перу, за носиоце обичних пасоша

 

У суботу, 20. маја 2017. године, ступила је на снагу Одлука о укидању виза за држављане Републике Перу, за носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци од датума уласка у Р. Србију.

Одлука је донета на седници Владе Р. Србије, одржаној 11. маја 2017. године.

 

 МЕЂУНАРОДНИ ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ З.ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНТСКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ

 

Обавештавамо вас да је Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавио Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен- обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сећања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.

Зоран Ђинђић је један од оснивача Демократске странке у којој је у септембру 1990. године изабран за председника Извршног одбора, а у јануару 1994. за председника те странке. Био је виши научни сарадник у Центру за филозофију и друштвену теорију у Београду, посланик у сва три вишестраначка сазива Народне скупштине Републике Србије и Већу република Скупштине СРЈ.

За градоначелника Београда изабран је 21. фебруара 1997, испред коалиције "Заједно" која је на локалним изборима 1996. однела победу у више градова у Србији. У јуну 2000. године Ђинђић је преузео функцију координатора у Савезу за промене, а потом постао и шеф Централног изборног штаба и координатор промотивне кампање ДОС-а за изборе који су одржани 24. септембра 2000. На тим изборима Ђинђић је изабран за посланика у Већу република Скупштине СРЈ. За премијера Србије изабран је 25. јануара 2001. након победе ДОС-а на републичким парламентарним изборима у децембру 2000. године.

Др Зоран Ђинђић је убијен 12. марта 2003. испред зграде Владе Републике Србије, зато што је покушао да Србију ослободи прошлости и одведе је у будућност. Ђинђић је иза себе оставио супругу Ружицу, кћерку Јовану и сина Луку.ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА БЕОГРАДА
Секретаријат за културу
Београд, Трг републике 3
расписује


ЈАВНИ МЕЂУНАРОДНИ ОТВОРЕНИ ДВОСТЕПЕНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНТСКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ


Расписивач конкурса:

Град Београд - Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу.

Задатак конкурса:

Циљ конкурса је добијање најквалитетнијег идејно-програмског решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сећања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.

Простор у коме треба осмислити спомен-обележје чини део реконструисаног Студентског трга који постаје пешачка зона, а према пројекту архитекте Бориса Подреке.

Очекује се да то буде у језику савремене визуелне уметности.

Тип конкурса:

По врсти, конкурс је јавни.

Према учесницима, конкурс је отворени.

По облику, конкурс је двостепени.

Према начину и предаји рада, конкурс је анонимни.

Језик конкурса је за домаће учеснике српски, а за иностране учеснике енглески.

Подлоге:

Конкурсни материјал учесници конкурса могу преузети без надокнаде на веб-порталу Града Београда (http://www.beograd.rs) и Друштва архитеката Београда (http://www.dab.rs) од 30. марта 2017. године

Рокови:

Крајњи рок за предају радова у првом степену конкурса је 15. јун 2017. године до 15 часова, без обзира на начин предаје рада (непосредно или поштом).

Рок завршетка рада жирија и објављивање резултата првог степена конкурса је 30. јун 2017. године. Крајњи рок за предају радова у другом степену конкурса је 28. септембар 2017. године до 15 часова, без обзира на начин предаје рада (непосредно или поштом).

Рок завршетка рада жирија и објављивање резултата другог степена конкурса је 16. октобар 2017. године.

Наградни фонд:

Уколико до утврђеног рока пристигне најмање 10 радова који одговарају пропозицијама конкурса за други степен, биће одабрано 6 (шест) радова.

Награде у укупном износу нето наградног фонда од 19.000 евра биће додељене према следећој расподели:

- прва награда 8.000 евра.
- друга награда 5.000 евра,
- трећа награда 3.000 евра,
и три једнако вредна откупа од по 1.000 евра.

Исплате награда откупа за радове чији аутори имају пребивалиште натериторији Републике Србије исплаћују се у динарској противвредности.

Првонаграђени рад биће одабран за реализацију.

Жири конкурса:

- професор Борис Подрека, архитекта,
- академик Душан Оташевић, сликар,
- академик Владимир Величковић, сликар,
- професор Чедомир Васић, сликар и
- Милутин Фолић, архитекта, главни урбаниста града Београда.

 

 

 ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ

РАСПИСАНИ ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ – ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

 

Обавештавамо да ће се избори за председника Републике Србије одржати 2. априла 2017. године.


Тим поводом, обавештавају се бирачи - држављани Републике Србије који имају боравиште у  Републици Анголи да могу посредством Амбасаде Републике Србије у Луанди, најкасније до 11. марта 2017. године, поднети захтев да се у Јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим председничким изборима гласати у иностранству, односно у Амбасади Републике Србије у Луанди.


Да бисте остварили своје бирачко право и гласали на предстојећим изборима за председника Републике Србије потребно је:


1. Да се пријавите за гласање у Амбасади Републике Србије у Луанди


На формулару (у прилогу образац који можете преузети на: http://www.luanda.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_za_glasanje_u_inostranstvu.doc) који, заједно са фотокопијом пасоша Републике Србије, треба да доставите Амбасади најкасније до 11. марта 2017. године.


2. Да будете уписани у Јединствени бирачки списак у Србији


Свој статус у централном Јединственом бирачком списку, који води Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, можете проверити на веб сајту: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal - уношењем свог јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ).


Уколико нисте уписани у Јединствени бирачки списак, уз захтев за гласање у иностранству (у прилогу образац који можете преузети на: http://www.luanda.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_za_glasanje_u_inostranstvu.doc), молимо да нам истовремено доставите и захтев за упис у Јединствени бирачки списак (у прилогу образац који можете преузети на: http://www.luanda.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_za_upis_u_biracki_spisak.doc). Законом о Јединственом бирачком списку прописано је да се бирач који има боравиште у иностранству уписује у бирачки списак према последњем пребивалишту пре одласка у иностранство, односно према последњем пребивалишту једног од његових родитеља.


Попуњене и потписане формуларе за пријаву и фотокопију пасоша Републике Србије треба доставити Амбасади електронском поштом на e-mail: serbiaemb@netcabo.co.ao . Молимо да пре слања проверите тачност уписаних података.


3. Да будете позвани на гласање у Амбасади у Луанди


После извршеног уписа у Јединствени бирачки списак Амбасада ће Вас обавестити о извршеном упису и упутити позив за гласање, које ће се (ако се пријави најмање 100 бирача) одржати 2. априла 2017. године од 08:00 до 20:00 часова у просторијама Амбасаде (Rua Comandante N`Zaji 25-27, Alvalade, Luanda). Молимо да у рубрици „Контакт телефон/e-mail” неизоставно упишете број телефона или e-mail ради упућивања позива за гласање. 

 
За додатне информације и појашњења молимо да се обратите Амбасади на тел +244 222 321 421,  или на e-mail: serbiaemb@netcabo.co.ao .

 

 Споразум између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша

 

Споразум између Владе Р. Србије и Владе НР Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша, потписан у Риги 5. новембра 2016. године, ступа на снагу 15. јануара 2017. године.

Од тог датума, држављани обе државе, носиоци обичних пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до 30 (тридесет) дана од датума уласка.
 

 ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

 
                                                                                                                                
-          Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија – као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ") – и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у  циљу отуђивања следећих непокретности1:

а) Стална мисија СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Пета авенија 854, Њујорк 10065): оквирне додатне информације: блок 1391, парцела 6, површина 3.600 квадратних стопа/30 х 120, бруто стамбена површина 16.125 квадратних стопа, година изградње око 1910;

б) Резиденција сталног представника СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Парк авенија 730, Њујорк 10021); оквирне додатне информације: Стан 16/17Б, у кооп власништву, 718/30,000 деоница, блок 1385, парцела 37, назив пројекта: Park 71st St. Corp, бруто стамбена површина не рачунајући подрум 4,294 квадратне стопe, година изградње: 1929;

в) Амбасада и резиденција СФРЈ у Токију, Јапан (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo): оквирне додатне информације: парцела 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Токио, регистрована укупна површина 995,27 m² (приближно 28 m х 30 m), зграда 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, укупна површина 1.725,70 m² (вредност наведена у документу пројектног плана зграде), година изградње 1965;

г) Амбасада СФРЈ у Бону, Немачка (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), оквирне додатне информације: земљишна књига Mehlem, земљишнокњижни уложак бр. 2865, површина зграде и баште/дворишта 5.441 m², Schlossallee 1 и 5, површина спратова 1.565 m² (приземље, подрум, поткровље, подземна гаража са 14 паркинг места);

д) Амбасада и резиденција СФРЈ у Берну, Швајцарска (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), оквирне додатне информације: насеље: бр. 199 Bern 4, површина земљишта: укупно 1,760 m², бруто површина зграде 540 m², површина баште/дворишта 1,220 m², година изградње: 1978.

Државе сукцесори наглашавају следеће:

-          Услуга посредовања у циљу отуђивања целокупне горе наведене непокретне имовине биће додељена само једној јединственој агенцији за трговину некретнинама, с којом ће државе сукцесори закључити уговор;

-          Крајњи рок за достављање понуда је 30 дана од дана објављивања овог позива, док ће државе сукцесори пријављене понуђаче услуга о својој одлуци обавестити у року од 50 дана од крајњег рока за достављање понуда.

-          Међу референцама које их квалификују за успешно обављање посредовања у циљу отуђивања предметне имовине, заинтересовани понуђачи ће доставити следећу документацију, и дефинисати своје услове за пружање услуга посредовања. Заинтересовани понуђачи ће у своју достављену понуду укључити следеће:

а) Документа која потврђују да је понуђач регистровано привредно друштво;

б) Документа као доказ да понуђач има седиште, филијале или партнерске организације у земљама у којима се налази имовина која је предмет продаје и које послују у наведеним градовима (Њујорк, САД; Токио, Јапан; Бон, Немачка; Берн, Швајцарска);

в) Документа као доказ да је понуђач у последње три године остварио обрт од најмање 100 милиона USD2;

г) Гаранцију за понуду у износу од USD 50.000,00 (гаранција ће бити враћена понуђачу по потписивању уговора о посредовању),

д) Гаранција за ваљано извршење посла у износу од USD 100.000,00 (гаранција за ваљано извршење посла ће бити враћена понуђачу по извршењу уговора о посредовању),

ђ) Доказе о финансијско-пословној солвентности.

е) Доказе о техничким и стручним могућностима и референце које доказују успешно обављање посредничких услуга;

ж) Уверење да понуђач/правно лице и  одговорно лице у правном лицу нису осуђивани и кажњавани, у складу с правним прописима земље у којој је регистровано седиште понуђача и у месту сталног настањења одговорног лица у правном лицу;

-          Период важења понуде је најмање 90 дана од датума њеног достављања;

-         Заинтересовани понуђачи своје понуде дефинишу у виду накнаде за посредовање, изражене као проценат укупне бруто продајне цене горе наведене имовине;

-          Најнижа понуђена накнада за услуге посредовања ће бити одлучујући критеријум при избору понуђача, под условом да понуђач испуњава све горе наведене услове;

-         Заинтересовани понуђачи своје понуде достављају (у запечаћеној коверти на којој је назначено „Не отварај") препорученом поштом следећем примаоцу:

Станислав Видович, Министарство спољних послова Републике Словеније, СИ-1001 Љубљана, Прешернова цеста 25,

-          Државе сукцесори ће обезбедити процене тржишне вредности све горе наведене непокретне имовине одабраном понуђачу; процењена тржишна вредност имовине представља минималну тражену цену предметне имовине, изузев уколико државе сукцесори одлуче другачије;

-          Продаја непокретности ће се по могућству извршити путем јавне лицитације или на било који други начин који је у складу с праксом на локалном тржишту некретнина за сваку предметну непокретност, према препоруци заинтересованих понуђача наведеној у њиховим односним понудама;

-          Државе сукцесори задржавају право да не одаберу ниједног понуђача, чак и уколико су испуњени сви услови;

-          Непокретна имовина наведена у овом огласу може се, а не мора, продати одвојено. Свака држава сукцесор понаособ мора да потврди продају сваке непокретности у складу са условима који ће бити договорени с подносиоцем најбоље понуде/потенцијалним купцем пре закључења продаје уколико је понуђена куповна цена нижа од процењене тржишне вредности или минималне тражене цене.

-          Контакт за додатне информације: gp.mzz@gov.si или secretariat.mzz@gov.si.  

 

Документацију неопходну за пријављивање можете наћи на следећим линковима:

Формулар за пријаву:

http://www.luanda.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Tenderer_information_sheet-26.10.16.doc

Гаранција  формулар Б1:

http://www.luanda.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/2TenderBondFin02112016.doc

Гаранција  формулар Б2:

http://www.luanda.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Tender_bond_-performance_guarantee-26.10.16.doc

 

____________________________________________________________________________________________
(1) Подаци о имовини наведени у овом конкурсу су оквирни. Државе сукцесори не сносе никакву одговорност за њихову тачност. Прецизне информације се могу прибавити из јавних база података земаља у којима се предметна непокретна имовина налази. Државе сукцесори ће доставити релевантне податке којима располажу у вези с непокретном имовином наведеном у овом конкурсу одабраном понуђачу по обављеној процедури за избор понуђача.

(2) Или еквивалентну суму у €, CHF или ¥

 

 

 Обавештење за упис у бирачки списак података о томе да ће бирач гласати у иностранству

 

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (2. април 2016. године), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

 Ступање на снагу Споразума између Владе Р.Србије и Владе Р.Молдавије о укидању виза

 

Обавештавамо да ће Споразум између Владе Р.Србије и Владе Р.Молдавије о укидању виза за држављане двеју земаља, који је сачињен у Букурешту 23. децембра 2014., ступити на снагу 6. августа 2015. године.


Држављани двеју земаља, носиоци важећих биометријских пасоша, немају обавезу прибављања визе за улазак, излазак и прелаз преко територије, као и за боравак на територији државе друге стране, у периоду до 90 дана, у оквиру периода од 6 месеци, рачунајући од дана првог уласка.

 Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Катара, Кувајта, Омана и Бахреина

 

Влада Републике Србије усвојила је 18.06.2015. Одлуку о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Катара, Кувајта, Омана и Бахреина (носиоце свих врста путних исправа осим путних листова и путних исправа које се издају у складу са међународним конвенцијама). Одлука ступа на снагу 30.06.2015.

 Конкурс за избор хонорарног наставника за образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству


Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије расписало је Конкурс за избор хонорарних наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству у школској 2015/2016. години. Рок за доставу пријава и потребне документације надлежном дипломатско-конзуларном представништву је 20. јун 2015. године.

 


Oпширније...
Пријем поводом Дана државности Републике Србије 2015

 

Поводом Дана државности Републике Србије, амбасадор Драган Марковић приредио је пријем у хотелу „Континентал“ у Луанди коме су присуствовали високи представници државних органа, дипломатски и војно-дипломатски кор, анголски пословни људи, бивши анголски студенти у нашој земљи и представници медија, представници српских компанија и грађани Србије који раде и бораве у Анголи.

 

 Одлука о уласку без виза носиоца страних путних исправа

 

Влада Републике Србије је на седници одржаној 30. октобра 2014. године, усвојила Одлуку о уласку без виза носиоца страних путних исправа, који поседују важећу Шенген визу, визу Велике Британије и осталих држава чланица Европске уније или визу Сједињених Америчких Држава и носиоца страних путних исправа који имају регулисан боравак у државама Шенген зоне, државама чланицама Европске уније или Сједињеним Америчким Државама, која је објављена у „Службеном гласнику РС", број 119 од 31. октобра 2014. године и ступа на снагу 8. новембра 2014. године.

Овом Одлуком, поменуте категорије страних држављана могу, без виза, улазити, транзитирати и боравити у Републици Србији, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци, с тим да дужина боравка буде усклађена са периодом важења наведених виза или дозвола боравка.
 

Напомена:

Ова одлука се не односи на носиоце путних докумената издатих у складу са међународним конвенцијама (Travel Document, Fremling Pass/Fremden Pass) који морају имати визу за улазак у Р.Србију. Ово важи и у ситуацији када носилац Travel Document-a има регулисан боравак у државама наведеним у Одлуци, када, такође, мора поседовати визу за улазак у Р.Србију.

 

 Заседање Заједничког комитета за сарадњу у области одбране

 

У Луанди је одржано (29-31.10.2014.)  2. заседање Заједничког комитета за сарадњу у области одбране између Р.Србије и Р.Анголе. Српску делегацију је предводио бригадни генерал Зоран Поповић, начелник Управе за војно здравство Министарства одбране, а анголску генерал-потпуковник Ж.Хижино де Соуза „Зе Гранде“, директор Дирекције за међународне односе Министарства националне одбране. У саставу српске делегације били су и представници предузећа „Планум“, „Југоимпорт-СДПР“, „Нелт“ и „Јомил“.

Током пленарног заседања и састанака поткомитета за војно-војну, војноекономску, војномедицинску и војнообразовну сарадњу, две стране су дефинисале конкретне предлоге и мере које треба предузети у циљу даљег унапређења сарадње у области одбране.

Поводом заседања Заједничког комитета, у Амбасади је приређен коктел на којем су учествовали чланови обе делегације, као и представници српских фирми у Анголи.

 

 

 Учешће на "Изложби међународне гастрономије"

 

У оквиру манифестација везаних за обележавање 92. годишњице рођења Агостина Нета, Амбасада је учествовала (13.о.м.) на „Изложби међународне гастрономије“ у Катетеу, родном месту првог председника Анголе.

Изложбу је отворила председница Фондације „Агостино Нето“ Марија Еуженија Нето која је посетила штандове, где се у краћем разговору упознала са особеностима националних кухиња земаља које су учествовале на овој изложби.

Амбасада је у сопственој организацији припремила традиционална српска јела која су заједно са домаћим жестоким пићем послужена на нашем штанду. Презентација и дегустација јела изазвала је запажено интересовање анголских посетилаца који су се интересовали за српску националну кухињу и друге информације о Р.Србији.

Током изложбе, амбасадор Драган Марковић дао је краћу изјаву за анголску државну телевизију у којој је истакао вишедеценијско пријатељство и блиске везе два народа и указао на повољне могућности развоја даље сарадње између Србије и Анголе.

(Слике са изложбе можете погледати у Фото галерији).

 Сусрет амбасадора Драгана Марковића са министром националнe одбране Анголе Жоаом Гонсалвешом Лоуренсом

 

Амбасадор Д.Марковић посетио је Министарство националне одбране Анголе 29.5.2014. и разговарао са новоименованим министром Ж.Лоуренсом. Током сусрета, разговарало се о билатералним односима и могућностима даљег развоја сарадње две земље у области одбране.

 

 Информације о елементарној непогоди у Р.Србији

Информације о елементарној непогоди која је задесила Р.Србију могу се наћи на сајту Министарства спољних послова:  www.mfa.gov.rs.

 

 Рачуни Амбасаде за уплату новчаних средстава за санирање последица елементарних непогода у РС

Амбасада РС у Луанди је отворила посебне рачуне за уплату новчаних средстава за санирање последица елементарних непогода у Р.Србији. Заинтересовани могу извршити уплату на један од наведених рачуна, такође могуће је свој новчани прилог предати лично у Амбасади.

 

За уплате у еврима  (EUR)

Број рачуна:  81481 15 4   EMBAIXADA SERVIA

БЦИ  банка

 

За уплате у доларима  (USD)

Број рачуна:  81481 15 3   EMBAIXADA SERVIA

БЦИ  банка

 

За уплате у кванзама  (AKZ)

Број рачуна: 81481 10 2    EMBAIXADA SERVIA

БЦИ  банка

 

 
 
 


ДАН ЖАЛОСТИ

Обавештавамо да је Влада Републике Србије на седници одржаној 20. маја 2014. године донела Одлуку о проглашењу Дана жалости поводом смрти и страдања великог броја грађана у поплавама на територији Републике Србије.

За Дан жалости одређују се 21, 22. и 23. мај 2014. године.

Књига жалости ће бити отворена у Амбасади Републике Србије у Луанди 21, 22. и 23. маја 2014. године од 12:00 до 16:00 часова.

Амбасада Републике Србије у Луанди
20.05.2014. годинеЕЛЕМЕНТАРНЕ НЕПОГОДЕ У Р. СРБИЈИ

Поводом незапамћених елементарних непогода које су погодиле Р.Србију, ради збрињавања угроженог становништва и санирања последица поплава, Влада Републике Србије отворила је следеће жиро-рачуне на које се могу уплатити новчана средства за помоћ:

Девизни жиро-рачун:

Уплате у еврима (ЕУР):

field 56a:  DEUTDEFF     (кореспондентска банка)

field 57: /DE20500700100935930800     (број рачуна кореспондентске банке)

SWIFT:  NBSRRSBG

field 59:  /RS35908504619019323080     (IBAN)

Министарство финансија – Управа за трезор

 

Уплате у доларима (USD):


field 56a:  BKTRUS33     (кореспондентска банка)

field 57:  /04415465      (број рачуна кореспондентске банке)

SWIFT:  NBSRRSBG

field 59: /RS35908504619019323080    (IBAN)

Министарство финансија - Управа за трезор

 

Динарски жиро-рачун:

– Отклањање последица ванредних околности поплаве, број 840-3546721-89

 

Уплаћивање хуманитарне помоћи путем PAYPAL сервиса

Обавештавамо да је од 18.05.2014.године активиран PAYPAL рачун преко кога је могуће уплатити хуманитарну помоћ за жртве поплава у Републици Србији из 193 земље и региона. Рачун припада Амбасади Р.Србије при ЕУ у Бриселу, а средства која се уплате коришћењем PAYPAL сервиса директно се пребацују на наменски рачун Владе Р.Србије отворен за помоћ отклањања последица поплава.

Донације путем PAYPAL сервиса могу се уплатити на:  floodrelief@gov.rs

 

Информације у вези са пружањем помоћи у ванредним ситуацијама се могу добити 24 часа на дежурне телефоне Министарства унутрашњих послова Р.Србије:

+381 11 312 0741
+381 11 312 0739
+381 11 312 9939
+381 11 312 0742
+381 11 312 0646
 

Или путем e-mail адресе: pomoc.vanrednasituacija@mup.gov.rs

 

Кризни штаб Министарства спољних посова може се контактирати на број телефона:

+381 66 8066224,  или путем e-mail адресе:  kriznistab@mfa.rs

 Сусрет амбасадора Драгана Марковића са председником Националне скупштине Анголе Фернандом да Пиедаде душ Сантушом

 

Амбасадор Д.Марковић посетио је Националну скупштину Анголе 16. априла 2014.г. и разговарао са председником Ф. да Пиедаде душ Сантушем. Током сусрета оцењено је да су билатерални односи веома добри и да постоје повољне перспективе за развој сарадње у разним областима. Истакнут је значај који сарадња парламената има за развој односа две земље.

 

 Сусрет амбасадора Драгана Марковића са министарком рибарства Анголе Викторијом де Барош Нето

 

Амбасадор Д.Марковић посетио је Министарство рибарства Анголе 27. марта 2014.г. и разговарао са министарком В. де Барош Нето о могућностима сарадње у области морског и слатководног рибарства.
 

 Пријем поводом Дана државности Републике Србије 2014

 

Поводом Дана државности Републике Србије, амбасадор Драган Марковић организовао је 14. фебруара 2014. године пријем у хотелу „Континентал“ у Луанди којем су присуствовали високи представници анголских државних институција, дипломатски кор, пословни људи, Анголци који су завршили студије у Србији, представници српских фирми и српски грађани у Анголи.

 Пријављивање бирача за гласање у иностранству на изборима за Народну Скупштину Републике Србије 16. марта 2014. године

 

Обавештавају се бирачи, који имају боравиште у Анголи, да могу преко Амбасаде Републике Србије у Анголи, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (22. фебруара 2014. године), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.

Амбасада ће овај захтев доставити надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак да бирач гласа у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља; јединствени матични број; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може се уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак у Републици Србији. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак, а жели да гласа у иностранству, неопходно је да се претходно упише у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се Амбасади Републике Србије у Луанди, која оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи, који имају боравиште у Анголи, да преко Амбасаде Републике Србије могу поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства правде и државне управе – www.mpravde.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

 Сервис за брзе одговоре

Обавештавамо да је Канцеларија за сарадњу са дијaспором и Србима у региону основала Сервис за брзе одговоре са намером да пружи помоћ у процесу добијања одговора на питања дијаспоре и Срба у региону која су у надлежности државних органа (лична документа, држављанство, статусна питања, питања својине, допунске школе и друга просветна питања). Питања се могу поставити електронским путем (сајт Канцеларије: www.dijaspora.gov.rs), путем телефона (број + 381 11 3202 937) и личним достављањем у пријемно одељење брзих одговора: Београд, Васина 20, радним даном од 09:00 до 16:00 часова.

 Стручна пракса у Министарство спољних послова Републике Србије у Београду

У складу са настојањима да се унапреди стручно усавршавање студената и постдипломаца Републике Србије, усвојен је нови Правилник, којим се уређују услови и оквир за обављање стручне праксе у земљи и иностранству под окриљем Министарства спољних послова.
 

Стручна пракса спроводи се према потребама и могућностима Министарства спољних послова и подразумева непосредно упознавање са пословима из делокруга Министарства и државне управе. На конкурс се могу пријавити пунолетни држављани Републике Србије, који су студенти основних студија, дипломци или студенти последипломских студија на факултетима у земљи или иностранству, а нису у сталном радном односу. Стручна пракса траје најмање две недеље, а најдуже шест месеци.
 

Након завршетка стручне праксе, Министарство издаје одговарајућу потврду.
 

Детаљније информације у вези са обављањем стручне праксе могу се добити на сајту Министарства спољних послова Републике Србије - Дипломатска академија -  http://www.mfa.gov.rs.

 

 Присуство Амбасаде меморијалу "Гојко Зец" у Луанди

Амбасадор Драган Марковић, са колективом Амбасаде, присустовао је у суботу 23. новембра о.г. 14. меморијалном фудбалском турниру на којем је учестовало десетак екипа фудбалских подмладака (узраста до дванаест година) из Луанде и других градова Анголе.
 

Меморијал се одржава у знак сећања и одавања почасти прослављеном српском тренеру Гојку Зецу, који је у периоду од 1992. до 1995. године тренирао ФК „Петро Атлетико“ и са њим освајао титуле националног шампиона и победника Купа Анголе.


Паузе између мечева, за приказивање својих вештина, искористили су чланови мушких и женских јуниорских гимнастичарских екипа које чине саставни део овог  спортског друштва.

На крају турнира, на церемонији доделе пехара и диплома, амбасадор Д. Марковић је најбољој екипи на турниру уручио победнички пехар, док је саветник Драган Поповић једној од екипа уручио признање за учешће на турниру.

 Учешће Амбасаде на Изложби међународне гастрономије

На позив председнице Фондације "Агостино Нето" Марије Еуженије Нето, удовице А. Нета, у оквиру манифестација везаних за обележавање 91. годишњице рођења првог анголског председника и 50. годишњице Афричке уније, Амбасада је учествовала (14.09.2013.) на "Изложби међународне гастрономије" у месту Катете, у близини Луанде.

Дегустација традиционалних српских јела изазвала је велико интересовање домаћих посетилаца, као и представника других амбасада, због чега је наш штанд био најпосећенији. Посетиоци су током дегустације остајали у разговору са представницима Амбасаде, интересујући се за националну кухињу, фолклор и знаменитости РС.

Поред традиционалних српских специјалитета, за госте је посебно била атрактивна и женска народна ношња из Шумадије коју је носила супруга амбасадора. Посетиоци су се распитивали за начин израде и наше народне обичаје и тражили да се заједно фотографишу.

Приликом посете српском штанду, г-ђа Марија Нето је захвалила за учешће Амбасаде и пробала традиционална српска јела. Амбасадор Драган Марковић је у краћем разговору подсетио на вишедеценијско пријатељство српског и анголског народа и истакао да се људи у Србији сећају Агостина Нета као великог пријатеља.

(Слике са Изложбе можете погледати у Фото галерији)Ангола о почетку преговора са ЕУ

Главни анголски лист "Жорнал де Ангола" је, у рубрици о међународним збивањима, под насловом "Преговори о приступању Србије", објавио (29.06.2013.) кратку вест са позивом на дипломатске изворе да је ЕУ одобрила почетак преговора о приступању Србије овој организацији европског континента. У вести се истиче да ће Европски савет отворити приступне преговоре са Србијом најкасније до јануара 2014.г.Сарадња Србије и афричких држава

Председник Србије Томислав Николић је, у оквиру манифестације "Дан Африке", поручио (27.05.2013.) да ће бити промотер снажније политичке сарадње Србије са афричким државама, али и сарадње у привреди, образовању, спорту и култури. "Србија има дугу традицију добрих односа са свим земљама које се налазе на афричком континенту. Као председник Републике чврсто сам опредељен да допринесем јачању сваке сарадње Србије са афричким државама. Поносан сам на улогу моје земље у процесу ослобођења афричких народа, допринос који смо дали антиколонијалној борби коју су водили ослободилачки покрети, на место Београда у Покрету несврстаних, као и на школовање хиљада афричких студената на универзитетима у Србији", рекао је председник Николић и додао да ће у програмима стипендирања страних студената афричка омладина имати незаменљиво место. Припадници Војске Србије и српске полиције у Конгу, Либерији, Сомалији, Обали Слоноваче, а ускоро и у Малију, наставиће да буду део међународних напора за достизање мира у Африци, рекао је председник Николић.